Már idén törvényben biztosítanák, hogy havonta két szabad hétvégéjük legyen a kiskereskedelemben foglalkoztatott munkavállalóknak, emellett a vasárnapi munkavégzésért a jelenlegi 50 helyett 100 százalékos bérpótlék járhat.

Hétfőn egyeztetnek a munkavállalói érdekképviseletekkel a kormány képviselői azokról a dolgozókat érintő javaslatokról, amelyek a Miniszterelnökség és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös kereskedelempolitikai csomagjában szerepelnek – tudta meg a Magyar Idők.

A megbeszélésen – amelyre a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete is hivatalos – a kötelező vasárnapi munkavégzés tilalmának eltörlése után rendezetlen maradt pihenőidő, továbbá a vasárnapi munkavégzésért fizetendő bérpótlék kérdése lesz napirenden.

A kormány szándéka az, hogy még az idén törvényben rögzítsék: a kereskedőknek havonta két teljes szabad hétvégét kell biztosítaniuk bolti alkalmazottaiknak.

Az intézkedés nem csupán a nagy áruházláncokra, hanem valamennyi kiskereskedelmi vállalkozásra érvényes lesz. A statisztikák szerint közel 370 ezer foglalkoztatottról van szó, akik közül a nagyobb üzletekben 190 ezren dolgoznak.

A lap úgy tudja, a kereskedelempolitikai javaslatcsomagban egyetlen lépés sem szól a cégek működésének korlátozásáról, vagyis nem kerül ismét napirendre a kötelező boltbezárás. Olyan adóterheket sem rónának a nagyvállalatok nyakába, amelyek az uniós szabályok szerint megkülönböztetőek lennének vagy korlátoznák a letelepedés szabadságát.