Az Európai Bizottság cselekvési tervet terjesztett elő annak érdekében, hogy az egységes piacot szolgáló harmonizált szabványok kidolgozása terén fokozza a hatékonyságot, az átláthatóságot és a jogbiztonságot.

Elzbieta Bienkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos elmondta, az uniós bizottság az előterjesztett intézkedésekkel biztosítani kívánja, hogy az európai szabványosítási rendszer megfeleljen a gyorsan változó technológiai fejlődés, a kialakuló gazdasági trendek és növekedési modellek kihívásainak.

Mint hangsúlyozta, a jól működő szabványosítási rendszer segíteni fogja Európát abban, hogy megtartsa lépéselőnyét, és igazodjon azokhoz a változásokhoz és lehetőségekhez, amelyeket az internet, a nagy adathalmazok, a korszerű gyártás, a robotika, a háromdimenziós nyomtatás, a blokklánc technológiák és a mesterséges intelligencia kínálnak.

„Biztosítani kívánjuk ugyanakkor, hogy szabványaink magas szintű biztonságot, egészség-, fogyasztó- és környezetvédelmet garantáljanak az európaiak védelme érdekében” – fogalmazott.

A bemutatott dokumentum áttekintést ad az európai szabványosítási rendszer működéséről, felméri az elmúlt években elindított kezdeményezések eredményeit, és intézkedési javaslatokat terjeszt elő.

Az uniós bizottság prioritásai között van a szabványok terén fennálló lemaradás lehető leggyorsabb megszüntetése mellett, a belső döntéshozatali folyamatok ésszerűsítése, különös tekintettel az arra vonatkozó döntésekre, hogy harmonizált szabványokra való hivatkozásokat tesznek közzé az unió hivatalos lapjában. A bizottság iránymutatást javasol kidolgozni a szabványosítási rendelet végrehajtásának gyakorlati vonatkozásairól, valamint a tanácsadói rendszer folyamatos megerősítését szorgalmazza a harmonizált szabványok gyors és megbízható értékelésének és a hivatalos lapban kellő időben való közzétételének elősegítése érdekében.

A tájékoztatás szerint az európai szabványok valamennyi uniós tagállamban felváltják a nemzeti szabványokat, így megkönnyítik azok felhasználóinak bejutását az egységes piacra.

A harmonizált szabvány valamely elismert európai szabványügyi szerv által, az Európai Bizottság felkérésére kidolgozott európai szabvány. E szabványok az uniós jog részévé válnak, és alkalmazásuk esetén az egész egységes piacon biztosítják a gyártók számára az uniós jogszabályok követelményeinek való megfelelést.

(Forrás: MTI)