Győr-Moson-Sopron megyében az ingatlanok 16 százalékát lehet 10+10 millió forintos támogatásból megvenni.

Az országban jelenleg 9 százalék azon ingatlanok aránya, amelyeket a 10+10 millió forintos támogatásból meg lehet vásárolni. Győr-Moson-Sopron megyében viszont ennél jobb a helyzet, itt 16 százalékon áll ez a mutató, míg a megyeszékhelyen már minden harmadik eladó ingatlanra lehet igényelni a milliós támogatást.

Többek között ez derült ki hétfő este Győrben a Portfolio, az FHB Bank, a Takarékok, és az Otthontérkép által szervezett országos CSOK-roadshow állomásán. A rendezvényen a szervezők többek között kitértek az otthonteremtési program építőiparra és lakáspiacra gyakorolt várható hatásaira, de górcső alá vették a CSOK igénylésének gyakorlati tudnivalóit.

A fórumon Nagy Bálint, a Pénzcentrum vezető szerkesztője az Otthontérkép statisztikáira alapozva kiemelte, hogy az országban jelenleg 9 százalék azon ingatlanok aránya, amelyeket a 10+10 millió forintos támogatásból meg lehet vásárolni. Győr-Moson-Sopron megyében viszont ennél jobb a helyzet, itt 16 százalékon áll ez a mutató, míg a megyeszékhelyen már minden harmadik eladó ingatlanra lehet igényelni a milliós támogatást.

Tokodi Gábor, az FHB Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese előadásában arról beszélt, hogy várakozásaik szerint a program hatására az idei évtől várhatóan változnak majd az ingatlanvásárlási szokások, és az új ingatlanok vásárlása kerül többségbe, szemben a használt lakások eddig túlsúlyával. Tokodi Gábor emellett kiemelte, hogy területi elosztásban a legtöbben egyelőre a fővárosban igényelték a támogatást, az igénylők 35 százaléka budapesti. A Győr-Moson-Sopron megyeiek aránya 7,5 százalék, míg Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megye 1-1 százalékkal részesedik – tette hozzá.

A több mint 400 fő részvételével megrendezett, teltházas győri állomáson a szakértők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy nagyon fontos a jól átgondolt és felelősségteljes döntés, főleg azok részéről, akik még nem nevelnek legalább 2 vagy 3 gyermeket.

A CSOK-ot ismertető fórumsorozat következő állomását kedd este tartják meg Debrecenben, csütörtökön pedig Székesfehérvárra látogatnak a szervezők. A jövő héten pedig Pécsett, Szegeden, Szombathelyen és Kecskeméten mondják el a részleteket az érdeklődőknek.