A román kormány tervei szerint 2020-ban már több mint ezer helyen tölthetjük fel az e-autókat.

Nehéz dolga van ma Romániában azoknak a környezettudatos polgároknak, akik a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot szeretnék maguk után hagyni, ám kénytelenek sokat utazni az ország különböző pontjaira – írja a Krónika.

Nyugati polgártársaik utazhatnak hatalmas sebeséggel száguldó vonattal vagy vásárolhatnak maguknak elektromos autókat, Romániában azonban egyelőre egyik sem tűnik életképes megoldásnak.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy az e-autóval közlekedők a tervezett utazási távolságok harmadát vegyék pluszszámításba biztonsági tartalékként. Ezzel garantálható, hogy az elektromos autóval hosszú távon, valamint télen se jelentsen gondot a kiszemelt távolság megtétele.

A Csíkszereda és Brassó között fekvő Sepsiszentgyörgyön például egyáltalán nincs e-töltőállomás. Az akarat ugyan megvan, ám a Környezetvédelmi Alap visszautasította a sepsiszentgyörgyi önkormányzat pályázatát.

Három év múlva már nem lesz hiány e-töltőállomásokból – a kormány terveiben legalábbis az szerepel, hogy 2020 végére már legalább 1000 ilyen létesítmény álljon a villanyautóval közlekedők rendelkezésére.

166 ilyen töltőállomás a nagyobb városokban kapna helyet, a többit a forgalmas utak mentén helyeznék el.