Még az első fél évben több, a foglalkoztatás növelését támogató pályázatot is kiír a kormányzat. Elsőként, februártól a közfoglalkoztatottak elhelyezkedését segítő pályázat indul el.

A kormány újabb foglalkoztatást segítő programokat indít az év első felében, elsőként a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába nevet viselő program kezdődik el – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján. 

Cseresnyés Péter kiemelte: a február 1-én induló program tervezett keretösszege hárommilliárd forint, amelynek révén a kormány tervei szerint 20-25 ezren léphetnek át a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra. Ha egy közfoglalkoztatott a szerződése lejárta előtt piaci állást talál, akkor havonta felveheti a közfoglalkoztatási jogviszonyból a hátralévő időszakra a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét is – számolt be az MTI.

A kormány tervei között szerepel még a gyakornoki program kibővítése a szakképzettséggel rendelkező pályakezdők támogatása érdekében, valamint a rugalmas foglalkoztatási formák és munkaszervezési módok bevezetése is. Kifejtette: a gyakornoki programra azok a mikro-, kis- és közepes vállalkozások pályázhatnak majd, amelyek vállalják a 25 év alatti szakképzettséggel rendelkező fiatalok foglalkoztatását.

A munkaerőpiaci adatok alapján nagy szükség lenne a közfoglalkoztatottak, valamint a fiatal pályakezdők elhelyezkedésének támogatására. A kormány mind többet költ a közfoglalkoztatásra, az idei költségvetésben átlagosan 240 ezer ember foglalkoztatásával számol, amelyre összesen 340 milliárd forintot tervezett be, szemben a tavalyi 200 ezerrel illetve 270 milliárd forinttal.

Ami pedig a pályakezdőket illeti: messze itt a legmagasabb a munkanélküliek aránya, a KSH adatai szerint a tavaly szeptember-novemberi időszakban átlagosan 15,1 százalék volt a munkanélküliségi ráta, szemben a teljes, munkaképes korú lakosság körében mért 6,1 százalékkal. Minden ötödik munkanélküli fiatal pályakezdő.

A kormány tavaly ősszel két pályázatot is kiírt az álláskeresők és inaktívak, különösen az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztathatóságának javítása, nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedésének támogatása érdekében, s mindkét esetben célként jelölte meg a közfoglalkoztatásban résztvevők visszairányítását a munkaerőpiacra.

Szemben a most februárban induló program hárommilliárd forintos keretösszegével, a két tavalyi programból a VEKOP-os kiírás esetében 10,4 milliárd, míg a GINOP-os pályázatnál összesen 102 milliárd forintot lehetett igényelni – igaz, azokon a pályázatokon az uniós forrásokért csak a Nemzetgazdasági Minisztérium indulhatott.