A nemsokára kezdődő és a tervezett fejlesztéseknek köszönhetően a magyar autóipar éves termelési értéke soha nem látott magasságokba emelkedhet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Enmech Hungary Kft. beruházását bejelentő pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az autóipari alkatrészgyártó vállalat 6,4 milliárd forint értékben bővíti péceli üzemét, a beruházást a kormány 641 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti. A Enmech gyárbővítése azért is különösen jelentős, mert az önvezető autók és az elektromobilitás piacán erősíti a magyar autóipar pozícióit.

A külgazdasági és külügyminiszter rávilágított, az autóipari ágazat tavaly csaknem 8500 milliárd forintot termelt és 172 ezer munkavállalót foglalkoztatott Magyarországon. 

A japán tulajdonú vállalat beruházása alkalmából Szijjártó Péter megjegyezte, hogy a két ország gazdasági kapcsolatainak fejlődése méltó a diplomáciai kapcsolatfelvétel 150-ik évfordulójához. A távol-keleti szigetország a magyar élelmiszeripar egyik legfontosabb vásárlója és a legnagyobb ázsiai befektető, a Magyarországon működő 160 japán vállalat 27 ezer munkahelyet teremtett, a két ország kereskedelmi forgalmának értéke tavaly elérte a 2,5 milliárd dollárt.

A miniszter üdvözölte, hogy Japán és az EU szabadkereskedelmi egyezményével létrejött a világ legnagyobb, csaknem 635 milliós lélekszámú piaca, hiszen – mint mondta – az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a magyar vállalatok nemzetközi szinten is versenyképesek. Magyarország és Közép-Európa a kontinens növekedésének motorja, ezért nem véletlen, hogy a csúcstechnológiát fejlesztő távol-keleti cégek egyre több beruházást hoznak ide – tette hozzá.

Az Emnech anyavállalatának európai vezetője, Wolfgang Bochtler elmondta, az új üzem termelése októberben indulhat el, a Pest megyei üzem többek között akkumulátorokhoz és önvezető autók szenzoraihoz készít majd alkatrészeket és fejlesztési feladatokban is számít a magyar munkavállalókra. A vállalatcsoport világszerte 21 ezer embert foglalkoztat, forgalma eléri 3,2 milliárd dollárt évente, világszerte 18 gyárat üzemeltet.

Az Enmech Hungary Kft. a nyilvános cégadatok szerint 2017-ben 12 milliárd forintot meghaladó bevételt ért el bel- és külföldi értékesítésekből, adózott eredménye több mint 214 millió forint volt.

(Forrás: MTI)