2016. január 6. szerda, 14:45
sportdiplomácia, úszás, vb, Hosszú Katinka, Gyárfás Tamás
Hosszú Katinka sokszoros világ- és Európa-bajnok úszónkat ismerősei figyelmeztették: öngyilkossággal ér fel, ha másodszor is felhívja a figyelmet a szövetség dolgaira. Pedig „csak” hadat üzent Gyárfás Tamásnak.

Hosszú Katinkának és Gyárfás Tamásnak egy valamiben biztos nincs igaza – legalábbis szerintem. Az utóbbi idők legnagyobb úszónőjének abban, hogy nem kíván részt venni a budapesti világbajnokság népszerűsítésében. Úgy gondolja, a szövetség csak azért adott neki a korábbinál jóval nagyobb összeget, 12 millió forintot a felkészülésre, mert ezzel el akarják hallgattatni, és az a kikötésük, hogy a vb-t promotálja.

Személy szerint nehezen tudom elképzelni, hogy Katinka ne legyen a budapesti világverseny egyik legfontosabb arca. Nyilván még büszke is rá, hogy őt és Budapestet együtt láthatják a határokon túl.

Gyárfás Tamás a decemberi első sajtótájékoztató után Katinkát a világ legjobb úszójának nevezte. Azt is mondta: nem várható el a szövetségtől, hogy olyan magasságba emelkedjen, ahol Katinka van. Óriási tévedés! Emelkedjenek csak olyan magasságokba, akarjanak még többet, még jobbat! Ne bújjanak olyasmi mögé, hogy a körülmények ennyit tesznek lehetővé. Mert ez nem csak kishitűség, hanem szakmai lemondás is. Az úszó szövetség elnöke pedig ne legyen kishitű!

Katinka szerint a szövetség vezetőinek el kell számolniuk azzal, hogy mit tettek le az asztalra. Nem napi dolgokról van szó, hiszen az úszónő szerint három éve csak üres ígéreteket kapott. Van ennek akadálya? Számoljanak el, gondolom, nem lesz nehéz. Derüljön ki, hogy mit látnak másként, miben nem értenek egyet, ne csak az öltözőszekrényekről fecsegjen a bulvársajtó.

Tovább mennék: ne üzengessenek egymásnak, üljenek végre asztalhoz, beszéljék meg, amit kell. Mert a szövetség elnökének sem az a dolga, hogy Katinkának és egy bulvárlap újságírójának egyszerre küldje el az sms-t, amelyben azt írja: nem üzengetni kell, nincs értelme az adok-kapoknak.

Sportolóink készülnek a riói olimpiára, úszóink készülnek a budapesti vb-re. A világ most kapkodja a fejét, hogy mi történik Magyarországon, miért üzent hadat a legjobb a szövetség elnökének. Máris első helyre kerültünk a „sport” hírek között. Pedig mennyivel jobb, amikor a világrekordok és az érmek miatt írnak rólunk, mint ahogy – Katinkának is köszönhetően – teszik azt sokszor.

Most ismét a szövetségnél a labda. Jó lenne, ha nem sértődnének meg, nem tennének úgy, mint akik semmit sem értenek az egészből, hanem – ha kell – tényleges önkritikát gyakorolnának. S ha kérhetem, azt ne sms-ben tegyék.

Szerdahelyi Csaba


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja