A Nyitra mellett épülő Jaguar Land Rover autógyárban a munkaügyi hivatalok által kínált kezdő fizetés a pótlékok nélkül havi bruttó 650 euró, ami a korábban ígért bér fele.

Ha a fizetésbe beleszámítják a különféle pótlékokat (a közlekedési pótlékot, a készségekért kifizetett pótlékot), akkor is alacsonyabb lesz a fizetés az ígértnél –írja a hirek.sk.

Milan Krajniak, az ellenzéki Család vagyunk mozgalom alelnöke szerint ez egy szlovák állampolgár számára nem vonzó bér, vonzó lehet viszont az ukránoknak és a szerbeknek.

„A szlovák kormány 630 millió eurót fektetett be – 130 millió eurót közvetlenül, 500 millió euró volt a közvetett segítség – abba, hogy megoldjuk a munkanélküliség problémáját Ukrajnában és Szerbiában?” – tette fel a kérdést Krajniak.

Ezért felszólítják Ján Richter munkaügyi minisztert, hogy ne adjon munkavállalási engedélyt a külföldiek, az ukránok és szerbek számára addig, amíg a helyzet meg nem oldódik.

Az ellenzéki politikus felszólította Peter Žiga gazdasági és Érsek Árpád közlekedésügyi minisztert, hogy mindennemű beruházási jellegű segítséget állítsanak le a Jaguar Land Rover számára, amíg az autógyár be nem tartja az ígéretét.