Oroszországból tilos behozni állati eredetű terméket – hívja fel a foci vb-re kiutazók figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hazatérő szurkolók poggyászaiban fellelt, tilalom alá eső élelmiszereket – mennyiségtől függetlenül – elkobozzák.

Oroszországból a labdarúgó világbajnokság ideje alatt is tilos minden hús- és tejtermék behozatala Magyarországra. A tilalom mennyiségtől független, tehát még a legkisebb, magán fogyasztásra szánt mennyiségű élelmiszert is elkobozzák az utazóktól – emlékeztet közleményében a Nébih.

A tiltás egyik – de nem kizárólagos – oka az Oroszországban is előforduló afrikai sertéspestis (ASP) betegség. Az ASP miatt egyébként sertéshúst és abból készült terméket nem csak innen tilos behozni jelenleg, hanem minden olyan úgynevezett harmadik országból, vagy EU-s területről (például Zlín környéke, Duna-delta, Szatmár megye), ahol a betegség előfordul.

Fontos, hogy a sertéshús mellett az egyéb állatfajokból származó állati eredetű termékek is behozatali tilalom alá esnek, ugyanis, ezek is szerepet játszhatnak egyéb, szintén súlyos gazdasági kárral járó betegségek terjesztésében (például ragadós száj-, és körömfájás betegség).