2018. április 5. csütörtök, 12:02
agrárium, mezőgazdaság, NAK, Agrárkamara, falugazdász
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai 2014 óta közel 1000 milliárd forintnyi forrás lehívásához segítették hozzá a gazdálkodókat. A Kamara április 4-én Gyomaendrődön megnyitotta megújult és kibővített falugazdász irodáját.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) agrár- és élelmiszergazdasági szereplőket támogató hálózata számos téren segíti a mintegy 400 ezer fős tagságot tevékenységében, fejlesztéseiben, bürokratikus terheinek enyhítésében.

A 2014-ben a NAK által átvett falugazdász-hálózat országszerte több mint kétezer ügyfélfogadási ponton áll a kamarai tagok rendelkezésére.

A hálózat számos szolgáltatást nyújt a tagságnak. A kamarai falugazdász-hálózatnak köszönhetően nem volt zavar az új uniós támogatási rendszerre történő átállásban sem. Szemben például Romániával, Franciaországgal vagy Nagy-Britanniával, ahol előfordult, hogy nem sikerült a június 30-i határidőig kifizetni a támogatásokat.

Nem minden országban van ilyen hálózat, amire pedig a tapasztalatok szerint nagyon is szükség van. Az Európai Bizottságban a közeljövő tervezése kapcsán már felvetették, hogy más tagországokban is be kellene vezetni a magyarhoz hasonló professzionális szakmai támogató hálózatot, s csak annak megléte esetén adnának támogatásokat.

A NAK-nak Békés megyében több mint 26 ezer tagja van, a megye jelentős szerepet tölt be hazánk élelmiszerellátásában. A tavalyi évben a Kamara negyven Békés megyei falugazdásza közel 10 ezer egységes kérelmet adott be, összesen mintegy 168 ezer hektár területre, ami a megyék között országosan a második legnagyobbnak számít.

A   NAK falugazdászai a megye mind a 75 településén elérhetőek. Gyomaendrődön – a településvezetés pozitív, segítő hozzáállásának köszönhetően – a korábbi kisebb helyett egy 95 négyzetméteres irodába költöztek a falugazdászok, a gazdálkodók modern környezetben intézhetik ügyeiket.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja