Grafikai aukcióval indítja a szezont a BÁV február 21-én. A festményekhez viszonyítva még mindig nagyon kedvező ár jellemzi a grafikákat.

Míg egy Mednyánszky László, Bernáth Aurél, Kádár Béla, Aba-Novák Vilmos festményért akár több tízmillió forintot is ki kell fizetnünk, addig egy-egy egyedi grafikájukhoz akár százezer forint körüli összegért is hozzájuthatunk. Pedig ezek a spontán témákat feldolgozó, virtuóz, részletgazdag alkotások ugyanolyan szerethetőek, mint az olajfestmények – írja közleményében a BÁV.

Az idei aukciós anyag a magyar grafika legnagyobbjait vonultatja fel. A háború előtti alkotók közül kiemelkednek Nagy István vidéki idillt ábrázoló tájképei, illetve Bernáth Aurél állatkerti sorozatából egy elefántportré. Nagy számmal képviseltetik magukat a 30-as évek art deco stílusú grafikái, így például a különböző technikákkal szívesen kísérletező Farkasházi Miklós rézkarcai, pasztellképei, sőt, még a feleségével kifejlesztett ún. fadofit technikával készült vonalreliefje is.

Az 50-es évek utáni korszakból kitűnnek Kondor Béla, aukciókon ritkán fellelhető, rézkarcai és egyedi rajzai is.  Külön érdekesség, hogy a modern magyar grafika megteremtője az Aukciósház épületében élt és alkotott. Czumpf Imre több, kiemelkedő kvalitású akvarellje és tusrajza mellett, meg kell említenünk a méltánytalanul elfeledett szentendrei művész, Bolmányi Ferenc absztrakt alkotását is. Az aukció egyik csemegéjének ígérkezik a legendás díszlet- és jelmeztervező Vogel Eric néhány színházi és varieté előadáshoz készült terve.

A BÁV szakértői a közelmúltban kezdték el feldolgozni Hincz Gyula eddig kevésbé ismert kapcsolatának intim részleteit megjelenítő rajzait. A háború utáni magyar grafika talán legkiemelkedőbb mesterének gazdag hagyatékából kevés egyedi rajz került elő a 60-as évekből, így ezek a művek nagy jelentőséggel bírnak. A júliusi akt-kiállítása előtt, néhányat már ezen az aukción is bemutatunk.

A grafikákat 2017. február 11-18. között az aukciós kiállításon lehet megtekinteni. Az árverést február 21-én 17 órakor tartjuk a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi utca 3.).