Gombatermesztő- , feldolgozó- és kutatóközpontot, valamint komposztgyártó üzemet épít a Fungaria Bio Zrt. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban. A kormánytámogatással megvalósuló beruházás 10,5 milliárd forintba kerül.

Egy olyan gombatermesztő komplexumot szeretne a Fungaria Bio Zrt. létrehozni egy Nagykálló határában lévő tizennyolc hektáros területen, ahol környezetbarát termesztési technológiával laska és más „egzotikus” típusú gombákat termesztenek, dolgoznak fel, csomagolnak és értékesítenek – mondta sajtótájkoztatóján Varga László, a társaság projektvezetője.

Az ilyen típusú, itthon még kevéssé ismert gombafajták termesztése nehezebb, mint a hagyományos csiperkegombáé, ezeket szeretnék meghonosítani Magyarországon is – tette hozzá. A gombákat – komposzt segítségével – húsz termesztőházban fogják termeszteni, az innen kikerült termékek egy részét frissáruként értékesítik, a fennmaradó mennyiséget a külön erre a célokra felépített üzemegységekben feldolgozzák és csomagolják.

A feldolgozott gombából például vegetáriánus készételeket, húspótló termékeket fejlesztenének ki és gyártanának; az új termékek kifejlesztését és kutatását több hazai egyetem szakmai segítségével valósítanák meg. A cég komposztüzemet is építene, amely biztosítaná az alapanyagot a termesztéshez – tette hozzá Varga László. Megjegyezte, a termesztési integrációba bárki bekapcsolódhat, amihez a társaság szakmai és gyakorlati segítséget fog biztosítani.

A Fungaria Bio Zrt. számításai szerint az üzem 3-5 évig tartó felfutás után évente 4-6 ezer tonna gombát lesz képes előállítani, aminek évente 10-15 ezer tonna komposztalapanyag-igénye van. A főbb exportcélpontok Németország, Franciaország, Belgium, Svájc és Oroszország lesznek.

A tervek szerint a komplexumban 280 munkavállaló foglalkoztatását tervezik. A mintegy 2,6 milliárd forintos támogatást élvező, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított projekt munkálatai – a szükséges engedélyek beszerzése után – idén nyáron kezdődhetnek el. (MTI)