Az egy évvel korábbi 13,5 százalékos növekedéssel szemben tavaly mindössze három százalékkal nőtt a hazai építőipar teljesítménye. Egyelőre az idei kilátások sem túl fényesek: a vállalkozások rendelésállománya év végén a fele volt az egy évvel korábbinak.

Nagyot lassult tavaly a magyarországi építőipar növekedése. Miközben 2013-ban még 8,5, 2014-ben pedig 13,5 százalékkal bővült a szektor teljesítménye, addig 2015-ben mindössze három százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – derült ki a KSH adataiból. A szektoron belül az épületek építése 4,8 százalékkal nőtt, míg az egyéb építményeké csupán 1,6 százalékkal bővült éves összevetésben.

Az egyéb építmények építése az év első felében még jelentősen nőtt, az utolsó hónapokban viszont elmaradt az egy évvel korábbitól. Elsősorban az út- és vasútépítések voltak alacsonyabbak a korábbi magas bázisnál – elfogytak az előző uniós ciklusban erre a célra fordítható uniós források, a nagyobb volumenű új beruházások pedig még nem indultak be. (A Magyar Közútnak is például csak 80 kilométer mellékút felújítására volt kerete tavaly.)

Az építőipari vállalkozások tavaly 7,3 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2014-ben. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 5,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményekre kötötteké 15,2 százalékkal csökkent. A kilátások egyelőre az idei évre sem túl fényesek: év végén az építőipari cégek szerződésállománya csaknem a felével (48 százalékkal) maradt el a egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 35,9 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 69,1 százalékkal kisebb volt, mint 2014 végén.