A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) 4 milliárd forint kerettel elindul a fiatalok vállalkozóvá válását ösztönző program az ifjúsági garancia rendszer részeként – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A program első részében a szükséges ismeretek elsajátításához, a második felében az indulási költségek előteremtéséhez kapnak segítséget azok a fiatalok, akik saját vállalkozást szeretnének indítani.

A 4 milliárd forint támogatásból 965 fiatal kaphat segítséget, a programot megvalósító szervezetek – az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA), a Budapesti Politechnikum Alapítvány, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (Fivosz), a Széchenyi Programiroda, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) – szombattól várják a 25 évnél fiatalabb, illetve felsőfokú végzettség esetén 25 és 30 év közötti álláskeresők jelentkezését, akik egyéni vagy mikrovállalkozást indítanának.

A programba bekerülők képzéseken vesznek részt, ahol a vállalkozás indításához, működtetéséhez, menedzseléséhez szükséges ismereteket sajátíthatják el, illetve segítséget kapnak az üzleti terv összeállításához, a képzést sikeresen befejezők, és elfogadott üzleti tervvel rendelkezők a program második felében legfeljebb 3 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak 10 százalék önrész mellett.

A központi régióban a hazai forrásból induló képzéseket az OFA valósítja meg, emellett ellátja a program országos koordinációját, a vállalkozások alapítására – a képzéseket követően – ebben a térségben 1 milliárd forint uniós forrás lesz elérhető – mondta a szaktárca vezetője.

Varga Mihály hangsúlyozta, az elmúlt években sikerült a magyar fiatalok foglalkoztatási helyzetén javítani, példaként említette, míg Görögországban 50 százalék, Spanyolországban 47 százalék, Portugáliában 30 százalék a fiatalok munkanélküliségi rátája, addig Magyarországon ez a mutató folyamatosan javul, mostanra 16,7 százalékra csökkent. Magyarországon jelenleg 293 ezer 15-24 év közötti fiatal dolgozik, ami 80 ezerrel több, mint a 2010-es kormányváltáskor volt.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette: a Munkahelyvédelmi Akciótervben az idén 164 ezer fiatal foglalkoztatását segítették, továbbá a fiatalok munkatapasztalat-szerzését, képzését, vállalkozóvá válását támogató hazai és uniós programok 50 milliárd forintból valósultak meg 2011-től.

Varga Mihály elmondta: 2014–2020 között 200 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a fiatalok elhelyezkedését segítő programok megvalósítására, számítások szerint 2020-ig 180 ezer fiatal vesz részt az ifjúsági garancia programban.

MTI