Újabb 13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el 54 mikro-, kis- és középvállalkozás technológiai és digitális fejlesztéseinek megvalósítására, valamint eszközbeszerzésekkel termelésének erősítésére, amellyel 27 milliárd forintot meghaladó összköltségű beruházások valósulhatnak meg – jelentette be Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében egyesületek és alapítványok is elnyertek közel 123 millió forintot digitális eszközök és szolgáltatások népszerűsítésére.

Magyarország kormánya elkötelezett amellett, hogy a hazai kis- és középvállalkozásokat segítse és támogassa, szem előtt tartva, hogy Magyarország munkavállalóinak háromnegyede számára a KKV vállalati forma biztosít megélhetést – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: A kormány ezért kiemelten kezeli a vállalkozások helyzetét, hiszen a beruházásokkal, technológiai fejlesztésekkel, uniós és belföldi támogatásokkal ezek a cégek tovább erősödhetnek, amivel a versenyképességük, ezáltal az ország versenyképessége is tovább javulhat.

32 mikro-, kis- és középvállalkozás 8,65 milliárd forint támogatáshoz jutott a „Gyors növekedésű (gazella) vállalkozások komplex fejlesztéseinek támogatása” című felhívás keretében. A közel 18 milliárd forint összköltségű beruházások által többek között technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása, infrastrukturális és ingatlan beruházás vagy információs technológia-fejlesztés is megvalósulhat. A támogatás során összesen 79 fővel növekszik a támogatási kérelmet benyújtó vállalkozások esetében az állományi létszám.

4 vállalkozás jutott közel 632 millió forint fejlesztési forráshoz a „Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása” című konstrukció révén. A támogatás által összesen 29 fővel növekszik a támogatási kérelmet benyújtó vállalkozások esetében az átlagos statisztikai állományi létszám. A beruházások összköltsége megközelíti az 1,3 milliárd forintot. A felhívás célja a kkv-kat kiszolgáló beszállítói és áruelosztási hálózatok szolgáltatási minőségének fejlesztése, elsősorban a nyújtott szolgáltatások körének bővítése és minőségének javítása,

Közel 190 millió forint vissza nem térítendő támogatásról és több mint 96 millió forint visszatérítendő kedvezményes kamatozású kölcsönről született döntés a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című felhívás keretében. A két nyertes vállalkozás az összeget kísérleti fejlesztésre, eszközbeszerzésre, illetve a szakmai megvalósításához kapcsolódó szolgáltatások igénybevételére fordíthatja.

16 vállalkozás 3,6 milliárd forint fejlesztési forrást nyert a „Kis- és középvállalkozások ipari digitalizációhoz (IPAR 4.0) kapcsolódó fejlesztéseinek támogatása” című felhívás révén. A támogatás segíti, hogy a magyar ipar egy magasabb jövedelmezőségű és hatékonyságú irányba mozduljon el, és így érje el az Irinyi tervben megfogalmazott növekedési célokat. A nyertes projektek összköltsége meghaladja a 7,5 milliárd forintot, amelyből lehetőség nyílik automatizált termelési rendszerek, gyártási technológiák, folyamatautomatizálási eszközök, szenzor-, és vezérlés technológiák fejlesztésére; ipari kiber alkalmazások, IIoT (Industrial Internet of Things) megoldások és új eszközök beszerzésére is.

8 egyesület és alapítvány nyert 123 millió forint támogatást az „Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a digitális jólét megteremtésének elősegítése országos, illetve helyi civil és szakmai szervezetek támogatásával” című felhívás keretében. A nyertes fejlesztések összértéke közel 136,5 millió forint. A támogatott szervezetek közreműködésével kezdetét veszi a minőségi internethasználat, azaz a digitális eszközök és szolgáltatások népszerűsítése, illetve a használatukra való ösztönzés, melyek révén a kistelepüléseken valamint a hátrányos helyzetű csoportok körében elkezdődik a digitális felzárkóztatás folyamata. (MTI/NGM)