2016. január 22. péntek, 14:21
energetika, Gazprom, Ukrajna, büntetés
Ukrajna 3,47 milliárd dolláros büntetést szabott ki az orosz Gazpromra, mert Kijev szerint megsértette az ország monopóliumellenes törvényeit.

Facebook bejegyzésében tudatta pénteken Jurij Tyerentyev, az ukrán versenyjogi bizottság elnöke, hogy a Gazpromot 85 milliárd hrívnya (3,47 milliárd dollár) büntetéssel sújtották az ukrán törvények megsértése miatt. A hivatkozási alap: a Gazprom a törvényekbe ütközően, erőfölényét kihasználva diktál az Ukrajnán át vezető gázszállítási piacon.

Az ügy előzménye: Ukrajna január 1-től jelentősen megemelte a gáztranzit díját, ám Oroszország az új összeget nem hajlandó megfizetni. A Gazprom arra hivatkozik, hogy a 2009-ben aláírt szállítási szerződést, amely tíz évre szól, Ukrajna önkényesen változtatta meg. Az orosz gázóriás arra is emlékeztetett, hogy Ukrajna több milliárd dollárt nem fizetett ki a leszállított földgázért.

Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő még tavaly májusban rendelt el vizsgálatot a Gazprom ellen, akkor azzal érvelt, hogy az orosz cég sérti az ukrán gazdasági érdekeket.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja