2016. február 22. hétfő, 16:34
BKIK, Kiss Ervin
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában hétfőn kezdődtek meg a tagozati választások, amelyekről a napokban több cikk is megjelent. Az írásokban több „furcsaságról” is szó esik, ezek egy része valóban az, más részük azonban feltehetően félreértésen alapul. Kiss Ervint, a BKIK főtitkárát kérdeztük.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára leszögezte: személyeskedéssel, esélylatolgatással természetesen nem kíván foglalkozni, néhány téves információt azonban érdemes tisztázni.

Az egyik gazdasági online lap állítja, a legjelentősebb budapesti vállalkozások „látványosan távol maradnak” a BKIK-tól. Kiss Ervin megjegyezte: a Mol, az OTP, az Allianz, a Knorr-Bremse, a Siemens, az MKB és a Budapest Bank is kamarai tag, és a sort még hosszan lehetne folytatni a fővárosban működő a teljes hazai GDP 5–10 százalékát adó cégekkel. A BKIK-nak a regisztrált vállalkozások körülbelül 2–3 százaléka tagja (több mint 4000 társaság), ezt az adatot azonban árnyalja, hogy Magyarországon összesen is csupán 15 400 önkéntes kamarai tag van. A budapesti tagok tehát az országos létszám több mint 25 százalékát képviselik.

A BKIK főtitkára elmondta, hogy abban sincs ördöngösség, hogy a delegátusoknak hiteles cégkivonattal kell megjelenniük, és sorszámot kell húzniuk a választáson. A sorszámhúzás csupán a lebonyolítás technikai eleme – mondja Kiss Ervin –, a cégkivonat pedig pontosan ugyanazt a szerepet tölti be, mint a személyazonossági igazolvány és a lakcímkártya a „hagyományos” választásokon. Furcsa volna, ha az alapvetően a kkv-szektor érdekképviseleti szervében olyan cégek döntenének szavazatukkal, amelyek még cégkivonattal sem rendelkeznek vagy nincs törvényes működési hátterük (például felfüggesztették adószámukat).

A 4000-es taglétszámot figyelembe véve ugyanakkor nem megalapozott az az állítás sem, miszerint az utolsó két hét alatt belépett félszáz új kamarai tag a „kamarai tagság jelentős része” lenne. Valóban lett 50 új tag, amelyek ugyanahhoz a vállalkozói csoporthoz köthetők – jegyezte meg Kiss Ervin, aki szerint érdemes lenne utánajárni, hogy milyen kapcsolatban lehet ezzel az a kísérlet, amelynek során négy ügyvéd 1200 felszámolás alatt lévő vállalkozás képviseletében próbálta magát felvetetni a névjegyzékbe. Ha a próbálkozás – amelyről a Figyelő is beszámolt – sikerrel jár, már valóban befolyásolni tudta volna a választás kimenetelét. A BKIK az ügyben a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz fordult állásfoglalásért, azt tudakolva, nem tekinthető-e az eset a joggal való visszaélésnek.

A választási névjegyzéket a BKIK központjában függesztették ki. Valóban akadtak, akiknek utólag beadott kérelmét a választási bizottság elutasította – reagál Kiss Ervin egy újabb „furcsaságra” –, a Pesti Központi Kerületi Bíróság azonban, amelyhez a döntést három napon belül el kell küldeni, az összes ilyen esetben jóváhagyta a kamara választási bizottságának határozatát.

A budapesti kamara nemzetközi tevékenységével kapcsolatos kritikákról a főtitkár elmondta: „Az MKIK-n kívül a magyarországi kamarák közül csak a BKIK épít nemzetközi kapcsolatokat. Elsősorban a Kárpát-medencére koncentrálunk, aktív szerepet játszunk a szerb–magyar és a román–magyar vegyes kamarában, de említhetnénk a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort is, amelynek a budapesti kamara immár 6 éve támogatója.”

A budapesti kamarai választás első köre szerdán zárul le, az alelnököket és az elnököt március 11-én választják majd meg.

KamaraOnline

A Vállalkozás rovat támogatója: STARJOBS Magyarország Kft.

Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja