Hatékonyan működik a regisztrációs szűrő, tavaly 1673 cégnél tagadta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adószám kiadását adóregisztrációs akadály miatt, ami 73 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A feketelista.hu közleménye szerint ez azt jelzi, hogy az adóhatóság egyre alaposabban ellenőrzi a piacra lépő új vállalkozások kellő felkészültségét, anyagi és személyi hátterét. Aki a regisztrációs szűrőn fennakad, például kiderül róla, hogy korábbi cégét már csődbe vitte, nem kaphat adószámot. Ha pedig már működő cég vezetőjéről derül ki rovott múltja, cége adószámát törli az adóhivatal.

A NAV nyilvántartásában jelenleg 23 370 cégalapítástól eltiltott személy neve szerepel. Azoknak a cégeknek a száma pedig, ahol ennek a kétes hírű körnek a tagjai megjelentek, már meghaladja a 32 ezret. Az adószám-felfüggesztése, illetve szankciós törlése a céget nem mentesíti adóbevallási és adófizetési kötelezettségeinek teljesítése alól. Az adószám megvonását követően az érintett cég nem vehet igénybe adó-visszatérítést, adó-visszaigénylést és költségvetési támogatást.

Az adószám-felfüggesztéssel érintett cégek listájára négy év alatt 24 872 vállalkozás neve került fel, ebből 3053 a múlt esztendőben. Ez utóbbi cégeknek 50 százaléka (1532) fővárosi székhelyen van bejegyezve. Tavaly Miskolcon 69 cég adószámát függesztették fel, a 2015. évi 110-zel szemben, Győrből 2015-ben még 120 társaság neve került a listára, tavaly már csak 54. A legkevesebb céget Szombathelyen (11), Kaposváron (6), illetve Zalaegerszegen (3) sújtották adószám-felfüggesztéssel – derült ki a feketelista.hu összesítéséből. (MTI)