Franciaország és az Egyesült Államok megegyezett a G7-csúcstalálkozón az amerikai digitális szolgáltatókra kivetett francia adók ügyében: a francia kormány visszafizeti az amerikai cégeknek a befizetett illetéket, amint életbe lép egy nemzetközi adóztatási rendszer.

A döntést Emmanuel Macron francia elnök Donald Trump amerikai elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján jelentette be.

A világ hét legfejlettebb országának ((Németország, az Egyesült Államok, Japán, Olaszország, Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország) vezetői jóváhagyták, hogy nemzetközi adót vessenek ki 2020-tól a Google, az Amazon, a Facebook, az Airbnb (GAFA) és más hasonló nagyvállalatokra, és ezt követően Franciaország adókedvezmény formájában visszafizeti ezeknek a nagyvállalatoknak az eddig befizetett illetékeket – mondta a francia elnök.

„Rengeteg idegesség van ekörül a híres francia digitális adó körül. Szerintem egy nagyon jó megállapodást találtunk” – tette hozzá.

„Nagyon igazságtalan helyzetek vannak. Egyes szereplők nem fizetnek adót. Nem egyik vagy másik cég ellen akarta Franciaország bevezetni ezt az adót, hanem a nemzetközi probléma rendezése volt a cél” – hangsúlyozta Emmanuel Macron. Megerősítette, hogy a 2020-tól életbe lépő nemzetközi adóztatást a párizsi székhelyű Gazdasági és Együttműködési Fejlesztési Szervezet (OECD) dolgozza ki.

Párizs arra hivatkozva sújtotta ezzel az adóval a GAFA-vállalatokat, hogy túl kevés illetéket fizetnek azokban az európai országokban, ahol székhellyel rendelkeznek. Az érintett cégek diszkriminatívnak nevezték a döntést, az amerikai elnök pedig ellenlépéseket helyezett kilátásba, egyebek mellett a francia borok vámjának megemelését.

A 2019. január 1-jén életbe léptetett francia adók az amerikai szolgáltatók forgalmának mintegy három százalékát teszik ki.

Az OECD javaslata október végére készül el, és nemcsak a GAFA-cégeket, hanem valamennyi olyan nagyvállalatot érintene, amely piacát nem kizárólag abban az országban fejleszti, amelyben állandó székhelye található, és úgynevezett adóoptimalizálását gyakorol.

(Forrás: MTI, fotó: Elysee.fr)