Szeptember 1-jétől idén már negyedik alkalommal emelhetik Oroszországban a különböző Lada modellek árát – értesült több orosz hírportál. Ennek okát a rubel folyamatos gyengülésében és abban látják, hogy egyre kevesebb gépkocsit tudnak eladni az európai piacon.

A legnépszerűbb orosz személygépkocsit gyártó AvtoVAZ utoljára augusztus 1-jén emelt árat, átlagosan 4 százalékkal drágítva a különböző márkákat. A legjobban fogyó Lada Granta 348 ezer rubelba (1,7 millió forintba) kerül, az év eleje óta 12 százalékkal kérnek többet az alap modellért.

Az AvtoVAZ az idei első hónapban 161,6 ezer autót adott el Európában, ez 27 százalékos visszaesés az egy évvel korábbi időszak adatához képest.

Augusztus elején egyébként az Oroszországban piacon lévő nyugati autós cégek közül 12 társaság emelt az árain, köztük az Audi, a Chevrolet, a Fiat, a GreatWall, a Hyundai, a Honda és a Nissan. Legutóbb, augusztus 25-én pedig az AvtoVAZ legnagyobb partnere, a Renault jelentett be 4 százalék mértékű árdrágítást.

Több éves szünet után egyébként a Lada visszatér a magyar és a cseh piacra, a KamaraOnline erről szóló hírét itt olvashatja.