A Széchenyi 2020 Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programjának keretében megjelent a „Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása” című (EFOP-1.9.1-VEKOP/15) felhívás.

A keretösszeg 2,5 milliárd forint. A felhívásra a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. vagy az általa vezetett konzorcium adhat be támogatási kérelmet, 2016. február 25-től 2016. március 25-ig.

A projekt célja a fogyatékossággal élő személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézmények esetében az intézményi ellátásról a közösségi ellátásra történő áttérés támogatása. A támogatott szervezettől ennek megfelelően a következőket várja el a kormány:

  • a kutatásokkal, felmérésekkel megalapozott szakmai, módszertani háttér és támogató szolgáltatások kidolgozása, a szükséges képzések megvalósítása,
  • a kiváltást támogató Intézményi Férőhely Kiváltási Szakmai Koordinációs Műhely létrehozása és működtetése,
  • a kiváltásban érintett intézmények és szakemberek bevonásával létrehozott hálózat működtetése,
  • a kiváltásban érintett szakemberek és fogyatékos személyek támogatása és
  • a szükséges támogató kommunikációs tevékenységek megvalósítása által támogatja a szociális intézmények közösségi ellátásra való áttérését és a bentlakásos intézmények kiváltását.

További részletek a csatolt felhívásban.