A BKV-nak az orosz Metrovagonmasszal kötött szerződésében különböző kárátalányokat és kötbérklauzulákat rögzítettek, ezeket a BKV érvényesíteni fogja – mondta Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A szerződésben kikötötték, hogy a szerelvények hány százaléka lehet rossz egyszerre, és ezt a számot az orosz fél elérte – mondta a vezérigazgató az M1 csatorna kedd reggeli műsorában.

Ilyenkor, vagy ha késnek a szerelvények leszállításával – és sok más esetben – automatikusan kötbérklauzula van, és ennek az összege most ért el egy olyan nagyságrendet, hogy értesítették az orosz felet. Az orosz cég a mai nappal is kötbérkötelembe esik, hiszen nem tudnak közlekedni a szerelvények – jegyezte meg Bolla Tibor.

Bár jelenleg úgy tűnik, hogy négy-hat hetet csúszik a felújított szerelvények érkezése, az összes, 227 kocsit jövő nyárra kell leszállítania a cégnek.

A gyártókapacitásáról azt mondta: az orosz metró többet rendel a Metrovagonmastól egy évben, mint a BKV az elmúlt tíz évben, tehát jövő nyárig az oroszok a mostani lemaradást be fogják tudni hozni. (MTI)