2016. február 22. hétfő, 13:30
turizmus, idegenforgalom, Törökország, Oroszország, merényletek, Thaiföld
Dollár tízmilliókat pumpál a török kormány a turizmusba. Java részt a visszaesett forgalom miatt nehéz helyzetbe került szállodaláncok helyzetét stabilizálnák.

Az utóbbi hetekben nehéz helyzetbe került a turizmus – ismerte el hétfői isztambuli sajtótájékoztatóján a török miniszterelnök. Ahmet Davutoglu először beszélt arról, hogy az orosz turisták távolmaradása nagy csapás. Igaz, Ankarában változatlanul abban reménykednek, hogy a nyári főszezon nem lesz veszteséges, és az oroszok visszatérnek.

Addig is kormányterv készül a veszteséggel működő szállodák és vendéglátóhelyek megsegítésére. A részletek még nem ismertek, de összességében 87 millió dollárt (26 milliárd forintot) adna az állam a szektornak, amelyben egy új külföldi reklámhadjárat összege is benne foglaltatik.

A jól fizető oroszok azóta kerülik el Törökországot, amióta a Kreml utasításba adta, hogy szervezett utak nem vezethetnek a „barátságtalan” országba. A politika azután szólt bele az idegenforgalomba, miután egy török vadászgép lelőtte az ország légterét megsértő orosz harci repülőt, amelyik szíriai bevetéséről tért vissza.

Januárban az orosz vendégek száma egyötöde volt az egy évvel korábbinak. Az utazási irodák főleg Thaiföldet kínálták a téli szezonban az utazni vágyóknak.

A török nyaralóhelyeket egyébként nem az Oroszországból érkezettek keresték fel legnagyobb számban 2015-ben, hanem a németek. Az ő utazási kedvük akkor csappant meg, amikor Isztambulban 11 német áldozatot követelt januárban egy robbantásos merénylet. (A tizenegyedik áldozatról hétfőn érkezett hír, ő a január 12-ei merénylet után több mint egy hónappal hunyt el Németországban, egy offenbachi kórházban.)

A német belügyminiszter akkor sietett megnyugtatni honfitársait. Thomas de Maiziere azt mondta, nem találtak összefüggést az öngyilkos merénylet és a terrorizmus elleni német szerepvállalás között, de ettől függetlenül németek ezrei mondták le a török utakat.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja