A bankkártya-elfogadóhelyek számának bővítése érdekében indított kormányzati program teljes támogatási keretét lejegyezték a szolgáltatók, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felfüggesztette a programot. A program révén több mint 60 ezer új terminálon lehet majd kártyával fizetni.

Az NGM közleménye szerint a kormány kiemelt célja a készpénzállomány csökkentése, a modern készpénzmentes fizetési megoldások ösztönzése. A hazai fizetési rendszer korszerűsítési stratégiájának alapja a bankkártya-elfogadóhálózat bővítése. Ez az egyik leglényegesebb előfeltétele minden további, a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítését, illetve a gazdaság digitalizációjának elősegítését szolgáló lépésnek.

A tavaly indult program első lépcsőjében telepíteni vállalt mintegy 30 ezer terminál több mint felét helyezték már forgalomba. Hónapról-hónapra dinamikusan nő a kihelyezett kártyaolvasók száma. A program második lépcsőjében újabb 30 ezer terminál telepítését támogatja a kormány, eszközönként 80 ezer forinttal.  

A szolgáltatók a második ütemben is az ingyenes telepítés mellett legfeljebb 1 százalékos forgalomarányos díjat számíthatnak fel, vagyis jelentősen csökkent a korábban jellemző 3-5 százalékos díj, illetve a több jogcímen kiszámlázott tételek helyébe egy fizetési kötelezettség lépett – tették hozzá. 

Ennek hatására a kisebb vállalkozások, kereskedelmi egységek is méltányos költségszinten tudják a bankkártyákat elfogadni fizetőeszközként, amelynek forgalombővítő hatása lehet. Ez különösen fontos lehet akkor, amikor az érintőkártyák gyors elterjedésével és korszerű mobil fizetési applikációk megjelenésével egyre több fogyasztó kíván POS-terminálon keresztül fizetni – jegyzi meg a minisztérium. (MTI)