Az MNB átmenetileg felfüggesztette a Visonka részvényeinek kereskedését, mivel a társaság megsértette a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat. A moratórium a jegybank által előírt rendkívüli tájékoztatás közzétételéig marad érvényben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos piacmonitoring tevékenysége keretében észlelte, hogy a Visonka Takarmánykeverő Szolgáltató és Kereskedelmi Nyrt. csupán a saját és a tőzsde honlapján tette közzé a csődeljárás megszüntetéséről és a vagyonfelügyelői díjakról szóló rendkívüli tájékoztatását. A jegybank által működtetett hivatalos közzétételi helyen – bár ez szintén jogszabályi kötelezettsége lett volna – azonban elmulasztotta közzétenni a kérdéses információkat.

A Visonka mulasztása miatt az MNB haladéktalanul tájékoztatást kért a kibocsátótól. Ennek nyilatkozata és az MNB rendelkezésére álló egyéb bizonyítékok alapján a jegybank megállapította, hogy a Visonka – a társaság érdekkörében felmerült – technikai okokból átmenetileg képtelen az MNB által működtetett hivatalos közzétételi hely használatára. Mivel az MNB valamennyi tőzsdei kibocsátó kapcsán kiemelt figyelmet fordít a hivatalos közzétételi hely használatával összefüggő jogkövető magatartásra, a jogsértő állapot megszüntetéséig mai határozatával haladéktalanul felfüggesztette a Visonka részvényeinek forgalmazását a Budapesti Értéktőzsdén.

Az MNB a jelen ügy kapcsán általános jelleggel is kiemeli: a szabályozott piacra bevezetett értékpapírok kibocsátóinak – a tőkepiacról szóló törvényben előírtak alapján – kifejezetten magas szinten kell gondoskodniuk tájékoztatási kötelezettségeik teljesítéséről. A jogszabályi előírásoknak történő megfelelés előfeltétele, hogy valamennyi kibocsátó – tájékoztatási kötelezettségei haladéktalan teljesítése érdekében – mindenkor biztosítsa hozzáférését a jegybank által működtetett hivatalos közzétételi helyhez.