A november elsejétől számított téli szezonban 50 százalékos kedvezménnyel válthatják meg belépőjegyüket a turisták a Csomolungma (Mount Everest) alaptáborába – közölte a helyi turisztikai hivatal.

A fél ár 90 jüant, vagyis csaknem 4 ezer forintot jelent, és e mellé a kevéssé forgalmas téli időszakban turistacsalogatónak a környékbeli szállodák is kedvezményeket kínálnak.

A hegymászók, köztük a világ legmagasabb – 8850 méteres – hegycsúcsát meghódítani kívánók ilyenkor lényegében lakatlan alaptábora 5200 méteres tengerszint feletti magasságban található. Tavaly 60 ezer civil látogatója volt.

A tábor téli látogatására azzal biztatnak, hogy ilyenkor a hegyi levegő tisztább, jobb a kilátás, kevesebb a csapadék és a felhős napok száma is. A turistáknak a tábor környékén szinte kötelező látnivaló a 8,5 kilométerre található Rongbuk, amely a világ legmagasabban, 5100 méteren fekvő kolostora.

Idén április végétől már kiürült az alaptábor, mivel Kína a pusztító erejű nepáli földrengés miatt leállította a Csomolungma északi, vagyis kínai, tibeti útvonalát érintő hegymászásokat a tavaszi szezonban. A lavinák következtében az alaptáborban akkor 19 ember veszítette életét. Négy hónappal később nyitották meg újra, azonban az őszi szezonban sem jelentettek csúcshódítást.

Az idén 31 év után először nem jutott fel senki a „világ tetejére”. Feladta a küzdelmet a 33 éves Kuriki Nobukazu japán hegymászó is, aki oxigénpalack nélkül már 7700 méter fölé jutott, de a nagy hó miatt kénytelen volt visszafordulni.

MTI