Minden negyedik fagyálló és téli szélvédőmosó folyadék elbukott a fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálatán. A termékek megfagytak azon a hőmérsékleten, amit a gyártók a flakonokon feltüntettek.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) összesen 32 szélvédőmosó és fagyálló folyadékot vizsgált meg. A szervezet arra volt kiváncsi, a termékek valóban annak a hőmérsékletnek megfelelő dermedésponttal rendelkeznek, amelyet a gyártók a címkéken megjelöltek.

A vizsgálat eredménye szerint a kilenc fagyállóból kettő, míg a 23 téli szélvédőmosó folyadékból hat elbukott a teszten, a kapott eredmények nem feleltek meg a flakonokon feltüntetett hőmérsékleti értéknek. Ezekkel a termékekkel nem volt elégedett az NFH: eni -22 °C Prémium, ClubSmart, Antifrost-H, Hunoil HG 12 ALU, Favorit, Autobrill, Liqui Moly, Antifrost-K -40°C)

A téli időszakban általában a hőmérséklet éjszakánként jóval nulla fok alatt marad, de előfordul mínusz tíz vagy akár mínusz húsz fok is. Ilyen fagyoknál már mindenképpen érdemes figyelmet fordítani arra, hogy az autóinkhoz használt szélvédőmosó folyadékok megfelelő minőségűek és valóban fagyállóak legyenek, hiszen a folyadék megfagyva szétrepesztheti a folyadék-tartályt és a vízvezető csöveket, valamint a szélvédőre fagyva balesetveszélyes helyzetet okozhat – hívja fel a figyelmet az NFH.

A hatóság tapasztalata szerint a korábbi években számos fogyasztói panasz érkezett a téli szélvédőmosókra és fagyállókra vonatkozóan, miszerint azok nem a címkén megjelölt hőmérsékletnek megfelelő dermedésponttal rendelkeznek, ezért a Hatóság kiemelt figyelmet fordított az idei téli időszakban ezen termékkör ellenőrzésére.

A vizsgálat eredményét, az ellenőrzésen megfelelt, illetve elbukott termékek listáját megtekintheti itt.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja