Kategóriájának második legjobbja volt az Asztanai Világkiállítás magyar pavilonja, vagyis nemcsak a látogatóközönség, hanem a szakmai zsűri is kiválónak értékelte a magyar kiállítást – értékelte el a Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) által odaítélt díjat Varga Mihály.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében a tárcavezető ismertette: az expo mintegy 140 kiállítóját egy kilenctagú, független nemzetközi szakmai zsűri kétfordulós szemléje alapján értékelték. Magyarország a Theme Development kategóriában Svájcot követően nyerte el a második helyet.

A magyar pavilon koncepciójának középpontjában a napenergia, és az ezt hatékonyan felhasználó növény szimbólumaként az Élet Fája állt, a látogatók e témakörben a legkülönfélébb formákban ismerkedhettek meg a legújabb magyar fejlesztésekkel – mondta el a tárcavezető hozzátéve, hogy a kiállítás egyúttal képet adott kultúránk sokszínűségéről, a különleges értéket képviselő hagyományos termékeinkről és a magyar-kahaz történelmi kapcsolatokról is.

Varga Mihály kiemelte: a magyar pavilon már a látogatószám alapján is jól teljesített, az elmúlt három hónapban ugyanis mintegy 300 ezren tekintették meg a magyar kiállítást, a mostani elismerés ugyanakkor azért is nagy jelentőségű, mert az év legnagyobb gazdasági világeseményén sikerült szakmai díjat elnyerni. Az idei eredményes szereplés és annak hasznos tapasztalatai a következő évek világkiállításain való sikeres részvételt is segíthetik – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

Fotó: Varga Mihány nemzetgazdasági miniszter az Asztanai Világkiállítás magyar pavilonjának megnyitóján (forrás: kormany.hu)