Nem csak a Windows, de az Android, Linux, MacOS platformok sincsenek biztonságban a számítógépes zsarolóvírusok elől – derül ki a Sophos elemzéséből.

Bár az elmúlt hat hónapban a zsarolóvírus fertőzések döntő többsége Windows rendszerek ellen irányult, sem az Android, sem a Linux, sem a MacOS platformok nem voltak immunisak a támadásokkal szemben. Az őket ért támadások száma megnövekedett – írja a Computerwolrd.

A Sophos 2018-as malware/vírus előrejelzésével foglalkozó elemzése a számítógépekről származó zsarolóvírusokra és biztonsági trendekre vonatkozó adatokat kutatta 2017. április és október között.

A 2017 májusában elszabadult WannaCry volt a vásárlók számítógépein észlelt leggyakoribb kártevő, megfosztva vezető helyétől a 2016 elején megjelent Cerbert. A WannaCry a Sophos által megfigyelt esetek 45,3 százalékában volt jelen, a Cerber pedig 44,2-ben.

Európában az Egyesült Királyság volt (31 százalék) a zsaroló vírusok által leginkább veszélyeztetett ország, majd Belgium következett 23 százalékkal. Magyarország a listán 2 százalékkal szerepel.

Nem csak a Windows, de az androidos zsarolóvírusok is vonzóak a digitális bűnözők számára. A Sophos analízise szerint ezen eszközök elleni támadások száma 2017-ben majdnem minden hónapban nőtt. Szeptemberben a Sophos által feldolgozott Android kártevők 30,4 százalékát zsarolóprogramok tették ki, míg októberben körülbelül 45 százalékot.