2017. április 4. kedd, 10:13
Erste Bank, EBA, kkv, mezőgazdaság, hitel
Az Európai Beruházási Alap (EBA) és az Erste Bank megállapodást írt alá, melynek keretében az Erste Bank 40 milliárd forintot helyezhet ki magyar kis- és középvállalkozásoknak.

Az EU kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő programjához (COSME) fűződő konstrukcióhoz szükséges uniós támogatást az európai beruházási terv egyik kulcseleme, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) nyújtja.

A mai megállapodásnak köszönhetően az Erste két új, kifejezetten kkv-kat célzó kölcsönnel jelentkezik a piacon; egy gyorsított elbírálású, rögzített futamidejű és egy ötéves újratöltődő vagy rögzített futamidejű, mezőgazdasági kkv-k által igénybe vehető hitellel. A hiteleket kevésbé szigorú biztosítékok mellett lehet igénybe venni, mivel a garanciát az Európai Stratégiai Beruházási Alap pénzügyi támogatásának igénybevételével az Európai Beruházási Alap (EBA) COSME-programja nyújtja. A várakozások szerint a következő három évben mintegy ezer magyar kkv vehet fel ilyen hitelt. A rendelkezésre bocsátott finanszírozás révén ezek a vállalkozások terjeszkedhetnek, innovációs tevékenységet folytathatnak és új munkahelyeket hozhatnak létre – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

„Hadd gratuláljak mindenkinek”

Navracsics Tibor, az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos a következőképpen nyilatkozott: „Az európai beruházási terv Európa-szerte több mint 400 ezer kkv-nak biztosít támogatást ahhoz, hogy innováljon, bővüljön és új munkahelyeket hozzon létre. Örömömre szolgál, hogy a mai megállapodás nyomán további ezer magyar vállalkozás élvezheti a beruházási terv nyújtotta előnyöket. Hadd gratuláljak mindenkinek, aki a megállapodás létrejöttében közreműködött.”

Pier Luigi Gilibert, az EBA ügyvezető igazgatója elmondta: „Az Erste Bankkal kialakított új partnerség újfajta finanszírozási megoldásokat kínál a magyar kkv-knak. Az Erste Bank gyorsított elbírálású és agrárhitelei egyre több vállalkozásvezetőnek teremtik meg a lehetőséget arra, hogy vállalkozásukat bővítsék, és az Európai Beruházási Alap örömmel támogatja e pénzügyi termékeket.”

Győr Tamás, az Erste Bank Vállalati Üzletfejlesztési igazgatója hozzátette: „A megállapodás révén az Erste Banknak lehetősége nyílik arra, hogy a jó kkv-k könnyebben hozzáférjenek a szükséges finanszírozáshoz. Egyes ügyfeleink már élvezik a COSME-megállapodás biztosította előnyöket, és bízunk abban, hogy a teljes körű bevezetésig, azaz év végéig sokan csatlakoznak hozzájuk. Az Erste Bank folyamatosan munkálkodik azon, hogy a magyar kkv-knak rugalmasabb és egyszerűbb feltételek mellett nyújthasson hiteleket. A mai megállapodás sokat segít ezen erőfeszítéseinkben.”

Az európai beruházási terv eddig mintegy 626 millió euró értékben járul hozzá a magyarországi beruházásokhoz; uniós szinten ez az összeg pedig hozzávetőlegesen 178 milliárd euró.

Az Európai Beruházási Alap

Az Európai Beruházási Alap (EBA) az Európai Beruházási Bank (EBB) Csoport részeként működik. Elsődleges feladata, hogy forráshoz jutásukat elősegítve támogassa az európai mikro-, kis- és középvállalkozásokat. Az EBA kifejezetten e piaci szegmens számára dolgoz ki és fejleszt kockázati és növekedési tőkén, garanciákon és mikrofinanszírozáson alapuló pénzügyi eszközöket. Ebben a szerepében elősegíti az EU innovációt, kutatást és fejlesztést, vállalkozói szellemet, növekedést és foglalkoztatást támogató célkitűzéseinek elérését. További információ az EBA-nak az ESBA keretében végzett munkájáról itt érhető el.

A COSME program

A COSME program a vállalkozások és kkv-k versenyképességét segítő, 2014-től 2020-ig tartó uniós program, összesen 2,3 milliárd euró költségvetéssel. A program legalább 60%-át az európai kkv-k finanszírozáshoz jutásának megkönnyítésére fordítják, melyhez két eszköz áll rendelkezésre. A hitelgarancia-eszközzel a program garanciákat és viszontgaranciákat biztosít a pénzügyi intézményeknek, hogy több kölcsönt és lízinget tudjanak nyújtani a kkv-knak. Az eszköz a kkv-k hitelfinanszírozási portfóliójának értékpapírosítását is magában foglalja. A növekedésösztönző tőkefinanszírozási eszköz révén a program többnyire terjeszkedő és növekedő életszakaszukban járó kkv-kba fektető tőkealapoknak biztosít kockázati tőkét. A COSME program a 2007–2013-as versenyképességi és innovációs keretprogram sikeréből indul ki, mely közel 400 000 európai kkv-nak több mint 21 milliárd eurót meghaladó értékben mozgósított hitelt, és 3 milliárd euró értékben kockázati tőkét.

Az európai beruházási terv

Az európai beruházási terv a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság egyik kiemelt prioritása. Célja, hogy oly módon adjon lendületet az európai beruházásoknak, hozzon létre munkahelyeket és ösztönözze a növekedést, hogy jobban használja fel az új és meglévő pénzügyi eszközöket, felszámolja a beruházások útjában álló akadályokat, reflektorfénybe állítja a beruházási projekteket, valamint technikai segítséget nyújt azok megvalósításához.

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) a beruházási terv egyik kulcseleme. Első veszteségre garanciát nyújtó rendszert működtet, így az Európai Beruházási Bank több, gyakran kockázatosabb beruházást hajthat végre. Az ESBA mára konkrét eredményeket tud felmutatni. Az ESBA keretében finanszírozásra jóváhagyott projektek és megállapodások a becslések szerint körülbelül 178 milliárd eurónyi beruházást mozgósítanak, és 28 tagország 400 000 kkv-ja jut támogatáshoz. 2016 szeptemberében az Európai Bizottság javaslatot tett az ESBA kibővítésére: az alap pénzügyi kapacitásának és időtartamának növelését, valamint a legelőnyösebb tulajdonságainak továbbfejlesztését indítványozta.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja