Az EP-képviselők megvitatják a legutóbbi EU-s csúcstalálkozó eredményeit és szavaznak az adóelkerülés elleni fellépést segítő, illetve a méhészeti ágazatot támogató szabályokról.

A 27 uniós állam- és kormányfő múlt heti, Európa jövőjéről szóló ülésének eredményeit vitatják meg a képviselők szerdán. A parlament és a tanács eltérő véleményen van az EU 2020 utáni hosszú távú költségvetése és a „Spitzenkandidaten” kapcsán, arról viszont megegyeznek az álláspontok, hogy hány képviselőt küldjenek az egyes tagországok az EP-be a 2019-es választások után.

Az adócsalás és adóelkerülés elleni fellépés lesz a csütörtöki napirend egyik fő témája. A parlament vitázik a pénzügyi szolgáltatók jelentési kötelezettségéről, és szavaz az adócsalás, adóelkerülés és pénzügyi csalás témájával foglalkozó különbizottság felállításáról.

A méhek egészségének fokozottabb védelmét (káros hatású növényvédő szerek betiltását, kutatási programokat), a mézhamisítás elleni fellépést és a méhészek támogatását kéri az a javaslat, amelyről szerdán vitáznak, csütörtökön szavaznak az EP-képviselők. A jelentéstevő Erdős Norbert (néppárti). Az EU-ban mintegy 17 millió kaptár van és 600 ezer méhész dolgozik. A méhek kb. 250 ezer tonna mézet termelnek évente, amellyel az EU Kína után a világ második legnagyobb méztermelője.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben arra kérte az állam- és kormányfőket, hogy vizsgálják meg, fennáll-e annak az egyértelmű veszélye, hogy Lengyelország súlyosan megsérti az EU-s értékeket. A képviselők szerdán vitatják meg a helyzetet és csütörtökön szavaznak állásfoglalásukról.

A parlament szerdán vitázik és szavaz ajánlásairól, amelyek célja, hogy elvágják a dzsihádisták pénzügyi forrásait.

Új alelnököt választ az EP Ryszard Czarnecki helyére csütörtökön.