Egy hétfőn megjelent kiadványban az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank új iránymutatásokat ad az európai strukturális és beruházási alapok és az Európai Stratégiai Beruházási Alap együttes igénybevételére vonatkozóan.

Az Európai Bizottság kiemelt prioritásnak tekinti, hogy Európa gazdasága ismét növekedési pályára álljon, és hogy az adósságállomány növekedése nélkül új munkahelyek jöjjenek létre. Az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) – az európai beruházási terv központi eleme – és az európai strukturális és beruházási alapok (esb-alapok) mind a munkahelyteremtés, mind a növekedés szempontjából döntő szerepet játszanak.

Egy hétfőn megjelent, angol nyelvű kiadvány a helyi önkormányzatoknak és a projektgazdáknak hivatott segíteni abban, hogy maradéktalanul kihasználják az ESBA és az esb-alapok együttes igénybevételéből származó lehetőségeket. E két eszköz a létrehozás okai, a szerkezeti felépítés és a jogi keret tekintetében ugyan eltérő kialakítású, de kiegészíti és erősíti egymást.

Jyrki Katainen, az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Az ESBA létrehozásakor azt tartottuk szem előtt, hogy az alap a lehető legrugalmasabb legyen, így a projektgazdák számára sok lehetőség kínálkozik arra, hogy mind az ESBA-tól, mind az esb-alapoktól igényeljenek finanszírozást. A ma közzétett iránymutatások gyakorlati tanácsokat adnak a projektfinanszírozást kereső vállalkozásoknak arra vonatkozóan, hogy miként vehetik igénybe a leghatékonyabban mindkét eszközt.”

Corina Crețu regionális politikáért felelős biztos kijelentette: „Az európai beruházási terv céljainak elérése közös erőfeszítés, és ennek érdekében minden forrást és szereplőt mozgósítani kell. Éppen ezért gondoskodom arról, hogy stratégiai és teljesítményorientált – a pénzügyi eszközök fokozott igénybevételéből adódóan nagyobb összegű – beruházások révén maradéktalanul kihasználjuk az esb-alapokban rejlő növekedési potenciált.”

Ambroise Fayolle, az Európai Beruházási Bank (EBB) alelnöke a következőképpen nyilatkozott: „Az európai strukturális és beruházási alapok és az ESBA ötvözése lehetővé teszi, hogy az EBB támogassa a fenntartható növekedést az európai országokban és régiókban. Az EU-támogatások és az EBB-finanszírozás összekapcsolásával a bank új kedvezményezetteket érhet el, különösen a beruházási platformokba csoportosított kisebb projekteket.”

A kiadvány áttekintést nyújt arról, hogy az ESBA és az esb-alapok – akár projektszinten, akár pénzügyi eszközökön, például beruházási platformon keresztül történő – együttes felhasználásában milyen kombinációk jöhetnek szóba, de kitér a konkrét esetekből leszűrt tapasztalatokra és az érdekeltektől kapott visszajelzésekre is.