Hétezer négyzetméteren, dedikálásokkal együtt több mint 400 programmal, mintegy 200 új kötettel és 600 résztvevő szerzővel, tudóssal és művésszel várja az érdeklődőket április 21. és 24. között a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek díszvendég országa Szlovákia lesz.

A fesztivál helyszínét adó Millenáris park négy napra Európa legnagyobb könyvesboltjává változik, ahol a látogatók a kiadók mellett 24 ország, köztük két évtized szünet után Csehország standjával is találkozhatnak – mondta kedden Keresztury Tibor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója Budapesten.

„Bár közel élünk egymáshoz, nagyon kevéssé ismerjük egymást” – fogalmazott Miroslava Vallová, a Szlovák Irodalmi Információs Központ vezetője, aki szerint a könyv és az olvasás a legjobb eszköz egymás kultúrájának mélyebb megismerésére. A fesztiválra 18 kiadó kínálatában összesen 33 kötet jelenik meg szlovák szerzők műveinek magyar fordításával.

A fesztivál díszvendég írója idén a norvég Jostein Gaarder lesz, aki április 22-én a globális felmelegedés veszélyeiről tart előadást a könyvfesztiválon – mondta el Kőrössi P. József, a szerző műveit magyarul megjelentető Noran Libro Kiadó vezetője.

Április 23-án, szombaton, 10–16 óra közt, a 23. olyan diákcsoportokat várnak, amelyek kedves olvasmányaik szereplőinek alakját, ruháit magukra öltve jelmezeikkel és előadásukkal népszerűsítik az olvasást.