Rajzfilmünnep, Nagy Orfűi Szalonna Fesztivál, PhotoExpo, Őszi Esküvő Kiállítás, Márton-napi családi fesztivál, Pannonfíling – a hét rendezvényeiből válogattunk.

November 3-5. Rajzfilmünnep

A filmes programban magyar és nemzetközi, klasszikus és kortárs művek szerepelnek, olyan egész estés, vagy rövid animációs filmek, melyek meghatározóak az animációs műfaj területén. Sok helyszínen a vetítések mellett számos program várja a látogatókat: kiállítás, rajzfilmünnepi kvízjáték értékes nyereményekkel, kézműves foglalkozás. Az Országos Rajzfilmünnep a legkisebb gyerekektől a pályaválasztás előtt fiatalokig, a legkülönbözőbb korosztályok számára kínálja a közösségi filmnézés élményét. A hazai animációs műhelyek alkotásainak bemutatásával szeretnénk tenni azért is, hogy megnyerjük a szakma számára a tehetséges vidéki és fővárosi fiatalokat.

November 4. Nagy Orfűi Szalonna Fesztivál (Orfű)

Az orfűi szalonna fesztiválon fél disznóból töpörtyű, pecsenye, hurka, kolbász, szalonna, pörkölt elkészítése, zsűriztetése és kóstoltatása, illetve a legtöbb kóstolójegy begyűjtése lesz az étlapon. Kóstolás folyamata: a közönség a büfében tud kóstolójegyet venni, amit egy kóstolótálra tud beváltani bármelyik csapatnál.

November 4-5. PhotoExpo (Budapest)

A 2012 óta minden évben megrendezett PhotoExpo a fotós szakma legfontosabb hazai seregszemléje, ahol egy helyen kézbe vehető és kipróbálható minden újdonság, köztük olyan kiegészítők százai is, amelyek létezéséről a fotósok többsége nem is tud. A termékek mellett évről évre felsorakoznak a különleges szolgáltatások is, melyek ismerete és használata ma már nem opcionális, hanem a sikeres működés záloga. Idén ismét a Millenáris D épületének két szintjén, a legizgalmasabb újdonságokkal, fotózási lehetőségekkel és szakmai bemutatókkal várják a kiállítók az érdeklődő fotósokat. A kiállítók közt idén is megtalálható lesz az összes fényképezőgép gyártó (Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax és Sony), de a hazai képviseletek elhozzák a legnépszerűbb objektívmárkákat is (Sigma, Tamron). A méretes standokon idén is mini stúdiók teszik lehetővé a termékek kipróbálását.

Kiegészítők terén talán még nagyobb a pezsgés, mint a vázak és optikák frontján. Az állványoktól és fotóstáskáktól a monitorokon keresztül a nyomtatókig és az adattároló megoldásokig a fotózás minden területére akad kipróbálható megoldás. Aki még bizonytalan egy-egy területen, az szakemberektől kaphat segítséget, mielőtt komolyabb költségekbe verné magát. Számos kiállító árengedményekkel is készül, így a felszerelés még hiányzó darabjai a bolti árnál jóval kedvezőbben is beszerezhetők ezen a hétvégén. Az előadóteremben idén is előadások, mini szemináriumok sora várja majd az érdeklődőket.

November 4-5. Őszi Esküvő Kiállítás (Budapest)

Elkezdené szervezni az esküvőjét? Mindenki itt van, akit keres! Sok szeretettel várnak minden érdeklődőt idén is Magyarország legnagyobb Őszi Esküvő Kiállításán, a Hungexpon. Itt minden megtalálható, amire egy tökéletes esküvőn szükség lehet: a legújabb 2018-as esküvői ruha kollekciók, különleges rendezvényhelyszínek, csodálatos virágköltemények, elbűvölő ékszerek, több mint 300 kiváló szolgáltató, divatbemutatók, Esküvő Iskola, és VIP Lounge.

November 4-5. Márton-napi Családi Fesztivál (Hévíz)

Életkortól függetlenül minden érdeklődőt várnak szombaton és vasárnap délután a Márton-napi családi fesztiválra Hévízen, a Tavirózsa utcában zajló ingyenes programokra. A családi-naphoz több verseny és jótékonykodás is kapcsolódik. A Tavirózsa utcai éttermek Márton-napi kínálattal várnak minden kedves látogatót.

November 4. Pannonfíling Filmfesztivál (Veszprém)

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó, filmfesztivál, megrendezésének ideája 2005 nyarán pattant ki néhány filmőrült fejéből – nemcsak a rövidfilmek iránti szeretetüket kifejezendő, hanem a dunántúli (és ezáltal természetesen a veszprémi) kulturális élet felpezsdítése érdekében. A téma: „minden, ami pannon” Nem kizárólagosan a római provincia kapcsán; sokkal inkább úgy, mint „médinhángöri”, mint hungarikum – a filmnyelv révén a legvidámabb barakkból. Vagyis bármi, ami a pannon életérzésről eszünkbe juthat és filmszalagra álmodható.

A témát egyrészt azzal a reménnyel választották, hogy a közönség saját magát láthassa viszont a vásznon – legrosszabb esetben a szomszéd fiút -, na meg hogy generációsan próbáljunk hagyni magunk után valamit. Megragadni a magunk és a hely szellemét, asszociálni, értelmezni, kifejezni mindazt, amit megélünk és megérzünk ebben a miliőben – ez a Pannonfíling célja. A cél: találkozni azokkal az alkotókkal, filmmel kísérletező művészekkel, akik képesek megmutatni valamit abból, ami itteni, ami lokális, vagyis a miénk. Azokkal, akik tudnak úgy mesélni, hogy a mi történeteink peregjenek a vásznon, hogy egy közös és közel azonos identitásízt kapjunk ezektől az alkotásoktól.