Hamarosan lejár a helyi iparűzési adó bevallásának és befizetésének határideje. A vállalkozásoknak oda kell figyelniük arra, hogy idén utoljára lehet élni a 2018-ra még érvényesíthető, a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó adóalap-mentességgel.

Vizer József, az RSM Hungary adóigazgatója blogbejegyzésében hívja fel a figyelmet a helyi iparűzési adó számításához és befizetéséhez kapcsolódó tudnivalókra, hozzáteszi, a hipa megosztásánál a telephelyek, székhelyek közötti adómegosztást pontosan kell megtervezni.

„A 2019. május 31-ig befizetendő helyi iparűzési adó ugyan legfeljebb 2 százalékos mértékű, de relatív alacsony volta ellenére az adóalapja akár jelentősen magasabb is lehet a társasági adó alapjánál a cég adottságaitól függően. Amennyiben a vállalkozás székhelye és telephelye(i) több önkormányzathoz tartoznak, akkor a hipa megosztott bevallására és megfizetésére kell odafigyelni az adóbírságok elkerülése érdekében”

– írja bejegyzésében Vizer József.

A vonatkozó jogszabály röviden határozza meg az adóalap számítását, de alkalmazása a gyakorlati életben bonyolult lehet a speciális szabályok, csökkentő tételek, közvetített szolgáltatások, alvállalkozói teljesítések pontos beazonosítása miatt. A foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó adóalap-mentesség a helyi iparűzési adó egyik sokakat érintő kedvezménye, mely utoljára a 2018. évre teljesíthető, 2019-től kikerül a rendszerből.

Ezen adóalap-mentesség lényege, hogy az állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adóalap csökkenthető az éves átlagos statisztikai állományi létszám növekedésével összhangban, az év/éves összevetésben megjelenő átlagos látszámbővülést a szabályozás fejenként egymillió forintos összeggel honorálja. Azonban itt is vannak kivételek, nem vehető igénybe az adóalap-mentesség például ha a létszámbővjtés állami támogatás igénybevételével jön létre – hívja fel a figyelmet Vizer József.

A vállalkozások adóalapjukat a tevékenységük sajátosságaira leginkább jellemző módon három metódus szerint oszthatják meg az önkormányzatok között: a személyi jellegű ráfordításukkal, vagy az eszközértékükkel arányosan, illetve az ezek kombinációját jelentő komplex módszerrel. Amennyiben az előző teljes adóévben a cég adóalapja meghaladta a 100 millió forintot, akkor kizárólag a komplex megosztási módszert alkalmazhatja. További fontos megkötés, hogy olyan megosztási módszert nem lehet alkalmazni, amely a székhely vagy valamely telephely szerinti település esetén 0 forint települési adóalapot eredményezne

– zárul a bejegyzés.