Idén tovább erősödött a cégalapítási kedv, januárban és februárban több mint 10 százalékkal több céget alapítottak a tavalyi havi átlagosnál, a cégek száma összességében mégis csökken a törlések magas aránya miatt – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Az Opten elemzése szerint idén januárban 2563, februárban 2550 céget alapítottak, ugyanakkor januárban 4197-et, februárban pedig 3324-et töröltek. Tavaly az alapítások és törlések száma havonta átlagosan 2304, illetve 3057 volt.

A januári cégalapítások száma jóval magasabb, mint az előző évek januárjaiban volt. A február hagyományosan erős hónap, amiben vélhetően az is benne van, hogy az év vége környékén született üzleti tervek csak február környékén realizálódnak cégalapításokban – mutat rá a közleményben Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

A cégalapítások száma 2015 óta évi 3-4 százalékkal nő. A mostani 10 százalékos emelkedés kiugró ütem, ugyanakkor nem biztos, hogy egész évre állandósul – állapítja meg az Opten szakértője.

A cégtörlések száma 25 százalékkal emelkedett az előző évi átlaghoz képest, ami a szakértő szerint azért is meglepő, mert a cégtörlések az elmúlt években már csökkenőben voltak. A január és a február azonban kiugró értékeket szokott hozni, elsősorban a végelszámolásoknak köszönhetően, sok cégtulajdonos ugyanis az év eleji időszakot preferálja cége szabályos megszüntetésének megkezdésére.

(Forrás: MTI, kép: GazdaságiTV)