2017. március 20. hétfő, 09:45
kereskedelmi szálláshelyek, KSH
Januárban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a belföldi vendégek által eltöltötteké 5,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest; a kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 11 százalékkal nőtt – jelentette hétfőn a statisztikai hivatal.

2017. januárban az előző év azonos hónapjához képest:

  • A külföldi vendégek száma 16, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 14 százalékkal (733 ezerre) bővült. A külföldivendég-éjszakák száma a legtöbb turisztikai régióban nőtt. Az országos átlagot meghaladó mértékben bővült a forgalom Észak-Alföldön (+20 százalék) és Budapest–Közép-Duna-vidéken (+17 százalék).
  • A legfontosabb küldő országok közül Németország, az Egyesült Királyság, Ausztria, Olaszország, Románia és Oroszország esetében jelentősen, 8–21 százalék közötti mértékben bővült a vendégéjszakában mért forgalom. A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák több mint tizedét igénybe vevő ázsiai vendégek az előző évinél 20 százalékkal több éjszakát foglaltak le a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A belföldi vendégek száma 3,8, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 5,6 százalékkal (655 ezerre) nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom 7 turisztikai régióban bővült, Észak-Magyarországon stagnált, Dél-Dunántúlon csökkent.
  • A szállodák szobakihasználtsága 3,4 százalékponttal, 42,5 százalékra nőtt.
  • A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 11 százalékkal (23,9 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 12 százalékkal (13,2 milliárd forintra), az egyéb bevétel 10 százalékkal (5,6 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 7,3 százalékkal (5,1 milliárd forintra) emelkedett.
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 4,8 százalékkal többet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A januárban működő kereskedelmi szálláshelyek közül 1670 egység fogadott el pihenőkártyát, 0,9 milliárd forint értékben.

2017. január 31-én az előző év azonos időpontjához képest:

  • A hazánkban működő egységek száma (2400) 45-tel nőtt, a kiadható férőhelyek száma (204 ezer) közel változatlan volt a bázisidőszakhoz képest.

KSH


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja