A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) felmérése szerint a januári adatok alapján a 2018. negyedik negyedévi konjunktúramutató enyhén csökkent, az előző negyedévben elért 42 pontról 41 pontra mérséklődött.

Az MKIK GVI negyedéves vállalati konjunktúra-felmérésében 400 cégvezető – 300 kis- és középvállalkozás és 100 nagyvállalkozás – véleményét kérdezték meg 2019 januárjában üzleti helyzetükről és kilátásaikról.

A negyedéves konjunktúrakutatás kezdete, 2010 óta a 41 pont az eddigi második legmagasabb érték.

A negyedéves konjunktúramutató értéke az építőipari vállalkozásoknál a legmagasabb, 42 pont, a kereskedelmi, illetve a feldolgozóipari cégek körében egyaránt 41 pont, míg az egyéb gazdasági szolgáltatásokat nyújtó cégeknél 36 ponttal a legalacsonyabb. A harmadik negyedévhez képest az építőipari cégeknél 9 pontos csökkenés tapasztalható, míg a többi ágazatban októberhez viszonyítva nem történt változás.

A felmérésben megállapították, hogy a tisztán magyar tulajdonban lévő vállalatok körében 38 pont, a külföldi (rész)tulajdonú vállalkozásoknál pedig 49 pont a negyedéves konjunktúramutató értéke. Ugyanakkor megjegyezték, a 100 százalékban magyar tulajdonban lévő vállalkozásoknál az előző negyedévhez képest 3 ponttal csökkent a mutató értéke, a külföldi (rész)tulajdonú cégek körében 7 ponttal emelkedett.

Exporttevékenység szerint a negyedéves konjunktúramutató értéke a döntően exportáló vállalkozások körében a legmagasabb (56 pont), a részben exportálók esetében 37 ponton áll, míg a nem exportáló cégek körében 36 pont. Az előző negyedévhez képest a nem exportáló és a részben exportáló vállalatok körében egyaránt 4 ponttal csökkent a mutató értéke, a döntően exportáló cégek között viszont 12 ponttal emelkedett.

A kis- és középvállalkozások (kkv) körében az üzleti bizalom szintje az októberi csúcsot követően a júliusi szintre esett vissza: az októberi 41 pontról januárban 34 pontra csökkent.

(Forrás: MTI)