2018. január 15. hétfő, 16:58
pénzügyek, MNB, jegybank, megtakarítás, befektetés
Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti székhelyű CD Insurance Kft.-nek, hogy engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Az MNB a társasággal szemben piacfelügyeleti eljárást folytat és büntetőfeljelentést tett.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított a budapesti székhelyű, CD Insurance Kft. tevékenységének áttekintésére. Az eljárás azt kívánja megállapítani, hogy a társaság végez/végzett-e a jegybank engedélye nélkül, üzletszerűen a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényben nevesített pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő pénzügyi szolgáltatást – írja közleményében az MNB.

A bizonyítási eljárás során eddig beszerzett bizonyítékok alapján az MNB okkal feltételezi, hogy a CD Insurance Kft. a vizsgált időszakban kamat ígérete és visszafizetési kötelezettség vállalása mellett magyar ügyfelektől üzletszerűen gyűjtött betétnek nem minősülő visszafizetendő pénzeszközöket. A társaság ugyanakkor pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére nem rendelkezett és nem is rendelkezik engedéllyel.

Emiatt a jegybank ma közzétett végzésében – az MNB-ről szóló törvényben biztosított felhatalmazásával élve − azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a CD Insurance Kft. engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, a jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Az MNB végzése semmilyen formában nem érinti a CD Insurance Kft. visszafizetési kötelezettségét a befektetők által a részére rendelkezésre bocsátott pénzösszegeket illetően.

A piacfelügyeleti eljárásban ez idáig beszerzett bizonyítékok alapján a CD Insurance Kft. által végzett tevékenységhez olyan személyek kapcsolódhatnak, akik az engedély nélkül végzett portfóliókezelési tevékenységet végzőKINGSBOURNE Ltd. társasághoz és – a nevezett szervezet részére bejelentés nélküli függő ügynöki (meghatalmazotti) tevékenységet végző – G7 Capital Kft.-hez köthetők. Az utóbbi két társaság tevékenységét az MNB korábban más piacfelügyeleti eljárásokban már szankcionálta.

A jegybank – eddigi gyakorlatával összhangban – már korábban közzétette a potenciális befektetőknek szóló felhívását honlapja Figyelmeztetések menüpontjában, jelezve, hogy a társaság nem szerepel az MNB nyilvántartásában. Emellett büntetőfeljelentést is tett az illetékes nyomozó hatóságnál az eddigi bizonyítékok alapján. A jegybank jelenlegi piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelyet közzétesz internetes honlapján.

Az MNB felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt mindig előzetesen (és ne csak esetlegesen a kár bekövetkezte után) ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiban.

Ezen információkról az MNB honlapja, ügyfélszolgálata, illetve vidéki pénzügyi tanácsadó irodái minden szükséges tájékoztatást megadnak az érdeklődőknek.Amennyiben a fogyasztók úgy ítélik meg, hogy az adott szolgáltató engedéllyel, vagy regisztrációval nem rendelkezik, vagy további ilyen személyről szereztek tudomást, tegyenek bejelentést az MNB részére.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja