A stratégia fő célkitűzése, hogy Magyarország a legújabb, ötödik generációs mobil távközlési fejlesztések egyik európai központjává váljon, és régiós vezető szerepet töltsön be az 5G-re épülő alkalmazások fejlesztésében, tesztelésében.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Digitális Jólét Program (DJP) és az 5G Koalíció (5GK) képviselői a Digitális Jólét Fórumon mutatták be Magyarország 5G Stratégiájának szakmai tervezetét Budapesten, a Millenáris Startup Campuson.

„Az 5G napjaink egyik legnagyobb hatású technológiai újdonsága, amely az állampolgárok és a vállalkozások mindennapi életét alapjaiban megváltoztató innovatív termékek, szolgáltatások és üzleti modellek elterjedését teszi lehetővé. Széles körű elérhetősége alapvető feltétele pl. az önvezető járművek, a távdiagnosztika és távműtétek, az okosgyárak és okosvárosok, a virtuális és kiterjesztett valóság alkalmazások használatának, működtetésének” – mondta el Solymár Károly Balázs, az ITM infokommunikációért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: az 5G az innováció katalizátoraként versenyelőnyt jelenthet az új technológiát elsőként bevezető országok számára.

A stratégia két pillér mentén kilenc eszközcsoportot és 32 intézkedést azonosít be annak érdekében, hogy hazánkban a világon az elsők között álljon rendelkezésre 5G szolgáltatásra alkalmas infrastruktúra. Kiemelt cél a piacképes üzleti modellek és technológiai megoldások kidolgozására alkalmas, világszínvonalú kutatás-fejlesztési és innovációs környezetek és tesztrendszerek létrehozása is.

A világban jelenleg az 5G technológia szabványosítása és tesztelése zajlik. A mobilszolgáltatás 2020 utánra várható kereskedelmi indulását követően az 5G szinte korlátlan sávszélességet biztosít majd, megteremtve ezzel a nagy adatátvitelt igénylő fejlesztések infrastrukturális hátterét. Magyarországon a zalaegerszegi járműipari tesztpálya, a Zalazone kínál Európában egyedülálló lehetőséget az 5G hálózatba kapcsolt járművek tesztelésére, a közlekedési szituációk modellezésére valós környezetben. „Magyarország számos olyan adottsággal rendelkezik, amelyek előnyt jelentenek az 5G kiépítés és az alkalmazások fejlesztése során. Ezek az erősségek közé tartoznak a hazai távközlési szektor infrastrukturális jellemzői, fejlettsége, az intézményi feltételek, a kormányzati és a piaci szereplők elköteleződése, vagy a tesztkörnyezetek létrehozásához elengedhetetlen egyetemi-vállalati együttműködések eddigi példái is” – emelte ki Mácz Ákos, az 5G Koalíció szakmai vezetője.

A tervezet kidolgozását a Magyarországi 5G Koalíció keretein belül, a szolgáltatók, eszközgyártók, fejlesztők és a potenciális üzleti felhasználók bevonásával elvégzett intenzív munka alapozta meg. Az állami szereplők részvételével most az érdekek egyeztetése, a tapasztalatok megosztása és a stratégiai döntések előkészítése zajlik. Az 5G Stratégia szakmai tervezetét a fórumon megfogalmazott javaslatok figyelembevételével véglegesítik, elfogadásáról a kormány dönthet majd.

Az 5G Koalícióról további információ és a 68 tag listája itt érhető el.

(Forrás: ITM, fotó: Deutsche Telekom)