Józsefvárosi székhelyű mikrovállalkozások számára nyújt kedvező kamatozású hiteleket a Józsefvárosi Mikrovállalkozások Kamattámogatási Programja.

A program indulását 2016. január 13-án hirdette meg Kocsis Máté, a Józsefvárosi Önkormányzat polgármestere, és Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Fórum „A mikrovállalkozások szerepe Józsefváros gazdaságában” című konferenciáján a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központban.

 „A vállalkozások támogatását, fejlesztését megtérülő befektetésnek tekintjük, ezért is csatlakoztunk a BVK programjához. Ezen elv szerint dolgozunk évek óta”– mondta Kocsis Máté. A polgármester felidézte, hogy néhány éve létrehozták a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központot az induló vállalkozások támogatására, ahol rendszeresen üzleti klubokat tartanak, és itt indították el korábban az álláskeresők vállalkozóvá válását segítő programot is, melynek köszönhetően már több mint 20 korábbi álláskeresőből lett vállalkozó. Kocsis Máté azt is elmondta, hogy már látszanak az elmúlt évek eredményei és bízik benne, hogy minél több helyen segítséget tudnak adni a fiatal vállalkozóknak, például a most elindult kamattámogatási programhoz hasonló lépésekkel.

Szalai Piroska hangsúlyozta, hogy hazánkban a kkv-k biztosítják a munkaerőpiac stabilitását, a versenyszféra foglalkoztatottjainak 73 százaléka dolgozik ebben a szegmensben. A kkv-kon belül a mikrovállalkozások 38 százalékot képviselnek és a versenyszféra GDP-jének 20 százalékát termelik meg. A folyamatosan javuló magyar munkaerő piaci mutatókhoz a kkv-k, azon belül a mikrovállalkozások foglalkoztatás-bővülése is jelentősen hozzájárult. „Az elmúlt öt évben a foglalkoztatottak létszáma a fővárosban százezer fővel emelkedett, így 2015 III. negyedévében elérte a 800 000 főt. A hazai alkalmazottak közül minden nyolcadiknak budapesti kkv ad munkát” – mondta el a BVK kuratóriumi elnöke.

A Józsefvárosi Mikrovállalkozások Kamattámogatási Programjában azok a józsefvárosi székhelyű, életképes üzleti tervvel rendelkező mikrovállalkozások vehetnek részt, melyeknek az összes foglalkoztatotti létszáma 10 főnél kevesebb, valamint az előző éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 2 millió eurót (600 millió forintot).

Valamennyi kölcsön rendkívül kedvező, akár évi 2,9 százalékos kamat mellett, plusz költségek (pl. hitelbírálati díj, folyósítási jutalék) nélkül, 3–10 év futamidőre, forgóeszköz vásárlás és beruházás esetén maximum 10 millió forint összegig, visszatöltődő hitelkeret esetén maximum 7,5 millió forint összegig, ingatlanbiztosíték mellett vehető igénybe.

A Józsefvárosban székhellyel rendelkező női, illetve a fiatal mikrovállalkozások 2,4 százalékos kamat mellett juthatnak mikrohitelhez.

A Józsefvárosi Mikrovállalkozások Kamattámogatási Programja a Budapest Mikrohitel Program keretében valósul meg, és az ott jóváhagyott hitelekhez nyújtható. A hitelt igénylő vállalkozások személyre szabott tanácsadásban is részesülnek. Az érdeklődők a H13 Központban vagy a BVK-nál (www.bvk.hu) jelentkezhetnek.