2015. július 27. hétfő, 12:03
CNN, sziget, Skócia
Nem kell szupergazdagnak lenni egy kis paradicsomért, kevesebb mint 100 ezer dollárért lehet venni szigetet világszerte.

Százezer dollár egy szigetért? Ez töredéke annak az árnak, amennyiért házat lehet venni a világ legnagyobb városaiban. Az átlagos ár Londonban megüti a 750 ezer dollárt, míg Manhattanben ennél is drágább, 970 ezer dollár a lakásár– írja a CNN.

A trópusitól kezdve, a vadon át a szélfúttáig vannak szigetek, amelyek minden ízlésnek megfelelnek. Ki lehet meríteni alkudozások tárát az egész földön, de a legjobb üzleteket Közép-Amerikában, Skóciában, Írországban, Svédországban és Kanadában kínálják.

Farhad Vladi, a Vladi Privat Islands közvetítőcég igazgatója azt tanácsolja a vásárlóknak, hogy olyan területekre vadásszanak, ahol nagy a kínálat. Neki vannak szigetei, amelyek 5 millió dollárba kerülnek, de azt mondja, lehet kevesebbet is fizetni egy jó helyért. „Még így is vannak minőségi szigetek” – mondja Vladi. A tipikus szigetvásárlók szakemberek, akik nyaralót keresnek, de nagy versennyel szembesülnek a kormányzatok és a körnezetvédő szervezetekkel szemben.

Akkor mit kap valaki 100 ezer dollárért? Ne várjon senki nagy luxust! Valószínűleg egy kis kunyhót és egy csónakot, hogy el lehessen jutni a szárazföldre. Néhány tulajdonos feljavítja egy kész házra, vagy megalkotják a saját otthonukat a semmiből.

Ez volt Boris Reininghaus terve. A német asztalos 60 ezer dollárt fizetett a 16 hektáros szigetéért Új-Skóciában, ami üres volt, néhány bárányt kivéve. Hat évvel később, a 38 éves férfi majdnem befejezte a két hálószobás otthonának építését, hogy családjával ott élvezhessék a nyaralást. Reininghaus bátrabb, mint a legtöbb leendő szigettulajdonos, de sose gondolt másra, csak arra, hogy az övé legyen egy darabka a látványos partszakaszból.

„A gyerekeim nagyon szeretik, kedvelik a hajóutat” – mondja. – A feleségem is imádja, szeret kint lenni az erdőben.” Majdnem egy napot vesz igénybe, hogy eljussanak Németországból a szigetre, de ez nem akadályozta meg Reininghaust abban, hogy megvalósítsa az álmait. „Egyszer betettem oda a lábam, és tudtam, hogy akarom azt a szigetet.” – mondta. Gyors online keresés után talált ügynökségeket, amelyek szigeteket árultak.

Íme néhány tanács az első vásárlóknak:

  1. Bizonyosodjon meg arról, hogy a sziget nincs túl messze a szárazföldtől! Vladi, akinek a cége több mint ezer szigettel foglalkozik, nem árusít olyan helyet, ami egy kilométerrel is távolabb van a parttól.
  2. Ellenőrizze le az alapvető szolgáltatások felszereltségét! A szigetekre általában generátorokon vagy tengeralatti kábeleken keresztül jut el az energia.
  3. Bizonyosodjon meg arról, hogy kap engedélyt az építkezésre!

Bár a legtöbb vásárló olyan szigetet választ, ami már fejlett ahhoz, hogy elkerülje az építkezésről szóló vitát. Vladi azt mondja, megéri egy kicsivel többet fizetni, hogy a sziget komfortos legyen.

„Csak fogkefét kell hozni, és minden készen áll, hogy az ember élvezhesse a sziget adta örömöket” – mondja.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja