2016. március 10. csütörtök, 16:15
felszámolás, csőd, csalás
A Baumag tucatnyi vállalkozással szembeni, összesen több mint 18 milliárd forint értékű követelésére írt ki pályázatot a felszámoló. A szövetkezet károsultjai 2003 óta várnak a pénzükre, amelynek a nagy részét valószínűleg soha nem látják viszont.

Pályázatot írt ki a Baumag követeléseinek értékesítésére a szövetkezet felszámolója, a Mátraholding Zrt. A 14 tételből álló, összesen több mint 18 milliárd forint értékű csomagra március 25-től április 12-ig várja az ajánlatokat a felszámoló. A pályázóknak 18,17 millió forint ajánlati biztosítékot kell letenniük.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntéseiben megítélt követelések közül a legnagyobb falatot az Agenda-H Vagyonkezelő Szövetkezettel szembeni, 14,8 milliárd forint értékű igény jelenti. Az ugyancsak felszámolás alatt álló Agenda-H esetében azonban erősen kérdéses, mennyit lehet behajtani a követelésből, korábbi becslések szerint ugyanis a szervezet vagyona legfeljebb 2-2,5 milliárd forintot érhet.

A tavaly kipattant bróketbotrányokig a Baumag-ügy volt a legnagyobb pénzügyi csalás Magyarországon. Az 1995-ben alapított Baumag a szövetkezetekre vonatkozó szabályozás kiskapuit kihasználva gyűjtött pénzt – részben fiktív szövetkezeti jegyeket értékesítve – a befektetőktől, akiknek a banki kamatoknál magasabb hozamot ígért. A pénzekből eszközölt befektetések, például az említett szálloda, a szentesi téglagyár vagy a volt budaörsi Tüzép-telep azonban a Balázs László Baumag-elnökhöz köthető vállalkozásokhoz kerültek.

A Baumaghoz hasonló befektetési szövetkezetek a 2000-es évek elején sorra csődbe mentek, így járt 2003-ban maga a Baumag is. Mint később kiderül: akkor már évek óta az új belépők befizetéseiből tudták csak kifizetni az ígért hozamokat. Az akkori hírek szerint a szövetkezet végül mintegy 20 ezer befektetőjének közel 40 milliárd forinttal maradt adósa, a felszámolás során azonban "csak" fele ennyien jelentkeztek be 20 milliárd forint körüli követeléssel.

A Baumag felszámolója bírósághoz fordult a kiszervezett vagyon visszaperlése érdekében. A hét évig húzódó eljárásban végül jogerősen is a szövetkezet javára ítélt a bíróság – ezek azok az igények, amelyek értékesítésére most pályázatot írt ki a Mátraholding. A követelések megtérülése azonban kétséges, így bár papíron ez csaknem elegendő lenne a befektetők kártalanítására, korábbi közlése alapján a felszámoló is legfeljebb néhány százalékos megtérülésben bízik.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja