A szorosabb együttműködésről, az intézmények és vállalkozások innováció-tudatosságát ösztönző tájékoztatás javításáról egyeztetett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) vezetője.

A szervezetek közleménye szerint a két hivatal azt szeretné elérni, hogy pontosabb adatokat kapjanak a kutatási, fejlesztési és innovációs (kfi) tevékenységet végző vállalkozásoktól. Ismertették, hogy Vukovich Gabriella, a KSH elnöke és Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke a többi között olyan kampányok indításáról is egyeztetett, amelyek erősítenék az adatszolgáltatók innováció-tudatosságát.

Hangsúlyozták, hogy a kutatás-fejlesztési és innovációs statisztikák egyedi adatszolgáltatására támaszkodnak, a szerveztek maguk mérlegelik, hogy végeztek-e kfi-tevékenységet és milyen ráfordításaik voltak ilyen célokra. Amennyiben az adatszolgáltatók tisztában vannak az innováció fogalmával és jelentőségével, az pontosabb adatokat és hitelesebb adatszolgáltatást eredményezhet – írták.

A KSH és az NKFI Hivatal együttműködése javíthatja az adatok előállításának módszertanát, minőségét, felhasználhatóságát, az adatszolgáltatás folyamatát is – áll a közleményben. (MTI)