2018. január 7. vasárnap, 12:30
Bulgária, uniós elnökség, Európai Parlament
Január 1-jétől hat hónapig Bulgária tölti be az EU Tanács elnöki posztját. Az EP-képviselők remélik, hogy ez idő alatt szorosabbra fűzik az EU együttműködését a nyugat-balkáni országokkal.

A Tanács elnöki tisztségét félévente más-más tagállam tölti be, Bulgária a soros 2018 első hat hónapjában. Az ország az „Egységben az erő” jelmondatot választotta mottójául, és négy fő prioritást határozott meg erre az időszakra: a fiatalok jövője, a Nyugat-Balkán, biztonság és stabilitás, valamint a digitális gazdaság. Célja, hogy erősítse az együttműködést az EU és a tagállamok között ezeken a területeken.

„Most, hogy Bulgária első alkalommal tölti be az EU-elnök szerepét, mindent meg fog tenni azért, hogy megőrizze az európai egységet és erősítse az együttműködést a fő, mindenki számára fontos területeken” – fogalmazta meg az ország célját Andrey Kovatchev (néppárti). Hangsúlyozta, hogy a nyugat-balkáni országokkal kapcsolatban is eredményekre törekszenek: „Reméljük, hogy az elnökségünk politikai katalizátorként működik majd a nyugat-balkáni országok EU-s csatlakozásában”.

Svetoslav Malinov (néppárti) elmondta, hogy Bulgária prioritásairól már jó ideje megállapodás született a megelőző és azt követő soros elnökkel (Észtország, Ausztria), de reméli, hogy „sikereket érünk el egy-két olyan területen, amelyek nem kerültek volna fel az EU napirendjére, ha nem az országunk elnököl”.

Sergei Stanishev (szocialista) szerint előrelépést kell elérni az emberek számára fontos területeken, mint a szociális kérdések, és ügyelni kell arra, hogy az EU 2021-től érvényes következő hosszú távú költségvetése ne fordítson kevesebbet az uniós politikákra, és ne engedje növekedni az életszínvonalbeli különbséget a tagállamokban. Egy másik fontos kihívás a képviselő szerint az EU menedékjogi reformja: „a tagállamoknak megállapodásra kell jutniuk, hogy végre valóban megvalósuljon a szolidaritás, amelyet kérünk”.

„A bolgár elnökségnek felelősségteljes álláspontot kell képviselnie a legfontosabb területeken, mint a migráció, a külső határaink védelme, és az óriási egyenlőtlenség Nyugat- és Kelet-Európa között a bérek és az életszínvonal tekintetében” – mondta Angel Dzhambazki (konzervatív-reformer). „A központi és a perifériára szorult tagállamok kettőssége ellen az jelenthet megoldást az EU-ban, ha további országokat integrálunk” – véli a képviselő.

„Konszenzus született Bulgáriában az uniós elnökség prioritásairól” – hangsúlyozta Filiz Hyusmenova (liberális), és hozzátette: „Az egyetértés, a versenyképesség és a kohézió Európája: ezek segítenek hozzá minket, hogy együtt kezeljük az előttünk álló közös kihívásokat és megerősítsük az EU-ba vetett bizalmat”.

Európai Parlament

Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja