Az utóbbi években egyre nagyobb károkat okoz a mezőgazdaságban a hektikus, kiszámíthatatlan időjárás. Tavaly a Groupama Biztosítóhoz közel kétszer annyi növénybiztosítási kárbejelentés érkezett, mint az elmúlt öt év átlaga. Csakúgy, mint az elmúlt években, 2017-ben is a jégeső okozta a legnagyobb károkat.

A Groupama elemzése szerint a mezőgazdasági növénytermesztésben többszörösére emelkedtek az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatti károk a jégeső, a tavaszi fagy, a vihar és az aszály kockázatok esetében az elmúlt években. A rendkívüli időjárási viszonyok miatt a biztosító az elmúlt öt évben folyamatosan növekvő növénybiztosítási kárdarabszámokkal szembesült.

A növénybiztosítások esetében a károk darabszáma 2012 óta közel megduplázódott, míg a kártérítésként kifizetett károk összege hozzávetőlegesen megháromszorozódott. 2017-ben a Groupamához bejelentett mezőgazdasági károk száma az előző évhez képest mintegy 45 százalékkal volt több, míg a kifizetett károk összege több, mint 30 százalékkal haladta meg a tavalyi évi kifizetéseket.

A növénykárok túlnyomó részét jégverés okozta

Az elmúlt évekre jellemző módon a legnagyobb károkat tavaly is a jégeső okozta. 2017-ben a növénykár bejelentések több, mint 80 százaléka jégverésről szólt, emellett még jelentős számban, több mint 10 százalékot meghaladó mértékben érkezett társasághoz fagykár igény. A Groupama 2017-ben a növényállományok jégkára miatt több, mint 3 milliárd forintot fizetett ki a gazdáknak, a fagykárokra kifizetett összeg pedig meghaladta a félmilliárd forintot.

Az elmúlt öt év adatait elemezve egyértelmű, hogy a jégverés okozza a legnagyobb károkat a magyarországi növénykultúrákban: elmondható, hogy a vizsgált időszakban minden évben a jégveréses károkra kifizetett kárösszegek tették ki a kárbejelentések mintegy 80 százalékát.

Májusban indul a NAK jégkár-mérséklő rendszere

A Groupama a jégkárok egyre növekvő mennyisége miatt üdvözli a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jégkár-mérséklő rendszerének kiépítését. A zivatarfelhőkbe ezüstjodidot juttató talajgenerátorok üzemeltetésével várhatóan jelentős, évi több tízmilliárd forintos értéket lehet majd megmenteni az agráriumban.

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy nincs olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető a jégeső. Az azonban garantálható, hogy az általunk választott legmodernebb és leghatékonyabb, talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Új lehetőség a gazdáknak

Idén is május 15-ig nyújthatók be a támogatás csökkentése nélkül az egységes kérelmek, melyben a mezőgazdasági biztosítások utáni díjtámogatási igényét érvényesítheti a gazdálkodó. A Groupama 2018-ban – együttműködve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával –  új szolgáltatást kínál a gazdáknak.

Olyan egyedi ajánlatadó alkalmazást fejlesztett ki, mellyel a gazdálkodók ebben a kiemelten fontos időszakban, rendkívül gyorsan és egyszerűen tudnak díjtámogatott növénybiztosítást kötni. A számítógépes alkalmazás a Kamara munkatársainak közreműködésével jut el a gazdákhoz, és egy egyszerűsített, gyors, a legjellemzőbb mezőgazdasági károkra fedezetet nyújtó biztosítási szerződés megkötését teszi lehetővé.

„Új alkalmazásunkkal a gazdálkodók nagyon könnyen, helyben, az Egységes Kérelem igénylésével egyidőben tudnak díjtámogatott és kiegészítő növénybiztosítást kötni, ezért bízunk abban, hogy ez az új lehetőség is hozzájárul ahhoz, hogy azok a gazdálkodók is rendelkezhessenek biztosítási védelemmel, akik korábban idő hiányában, vagy más okból nem kötöttek biztosítást a termesztett növényeikre” – mondta el Balázs András, a Groupama vállalati vagyon- és felelősségbiztosítási főosztály vezetője.