Elképzelhető, hogy meg kell majd hosszabbítani a gazdasági válsághelyzetet Venezuelában. A zuhanó olajárak sokkolják a dél-amerikai országot.

Három hét telt el azóta, hogy a venezuelai elnök 60 napra gazdasági válsághelyzetet rendelt el, ám már most azt írják a helyi lapok, hogy szükség lehet annak meghosszabbítására.

Venezuelában egekben az infláció, alap élelmiszerekből is sokszor hiány van, mindezt tetőzve most bevezetik, hogy az üzletek csak négy órán át tarthatnak nyitva. Ennek oka, hogy a szárazság miatt az ország 18 vízi erőműve nem képes elég áramot termelni, a szint kritikusra süllyedt.

Az intézkedés ellen a fővárosban, Caracasban azonnal tiltakoztak a nagy áruházláncok. Ezekben két műszakban dolgoznak, ám így a munkatársaknak több mint a felét kényszerszabadságra kell küldeni, ráadásul nem tudni, hogy mennyi időre.

A lakosságot felszólították, hogy takarékoskodjon az árammal, s január óta a nagyvárosokban vízkorlátozást vezettek be. Az ország gazdaságát rendkívüli módon megviseli, hogy az olaj ára néhány év alatt a hordónkénti 100 dollárról 30 dollárra esett. A kormány eddig nem volt képes hatékony válságkezelő stratégiát kidolgozni.