Két év alatt mintegy 1 milliárd forintból megújul az évente 25 millió látogatót fogadó Pilisi Parkerdő teljes turisztikai infrastruktúrája. A fejlesztéseket a Magyar Természetjáró Szövetséggel közösen valósítják meg – köztölte az erdőgazdaság kedden.

A Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatása szerint felépítenek három kilátót, megújul a pihenő- és tűzrakóhelyek hálózata és az erdei irányító táblák rendszere, fogadóépület épül a Rám-szakadéknál, valamint erdei fitneszparkokat alakítanak ki.

Az egyes részletek megvalósítását a konzorcium már 2018-ban megkezdi,  legtöbb fejlesztést várhatóan 2019-ben, a Pilisi Parkerdő fennállásának 50 éves évfordulója alkalmából vehetik majd birtokba a turisták.

A program legfontosabb eleme a térséget átszelő mintegy 1000 kilométernyi turistaút-hálózathoz kapcsolódó pihenőhelyek és információs rendszer korszerűsítése. Összesen mintegy 1000 pad- és asztalgarnitúra, 32 esőbeálló, 100 tűzrakó- és pihenőhely újul meg.

Az erdőgazdaság három új kilátót épít. Egyet a Pilisben, a Szentendre fölötti Bölcső-hegyen. A másik kettő a Gödöllői-dombságban lévő Szada mellett, a Margita-hegyen, illetve a Gerecse keleti peremén található Nagy-Gete hegyen épül.

A Rám-szakadéknál épülő fogadóépületben mosdó és pelenkázó is lesz, több romos erdei épületet négyévszakos pihenőhellyé alakítanak. A budakeszi Hidegvölgyi Erdészlak, a visegrádi Jenő-kunyhó vagy a sikárosi Magasrakodói-ház a családok, baráti társaságok számára kínál időjárásbiztos közösségi teret.

A hűvösvölgyi Nagyréten a kőzettani bemutató sétány és erdei játszótér épül, a Holdvilág-árokban mobilapplikációval kiegészített vulkántörténeti tanösvény készül és felújítják a szurdokban lévő létrát.

A Pilisi Parkerdő  65 000 hektár erdőterületet kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. (MTI)