Ünnepélyes díjátadón mutatták be kedden a JCDecaux Álljon meg egy novellára! irodalmi pályázatának győzteseit és műveiket. A három díjazott mellett további 17 sikeres pályázó munkái júliustól Budapest számos pontján busz- és villamosmegállók utasváróiban olvashatóak magyar és angol nyelven.

A pályázatra mintegy 2500 munka érkezett, ezekből választotta ki a legjobb húszat és a nyerteseket a Grecsó Krisztián által elnökölt zsűri. Grecsó Krisztián azt mondta, hogy ilyen sikeres pályázatra nem is emlékszik.

A József Attila-díjas író szerint sok színvonalas írás érkezett, a derékhad kimondottan ütős, s a pályázók remekül alkalmazkodtak ahhoz, hogy néhány perc jut a megállókban az olvasásra.

Nincs veszve semmi, ha ilyen tömegek vágynak rá, hogy dolgozzanak a nyelvvel, ha ennyi embert érdekel a történet, a magyar mondat, akkor van remény, akkor az irodalom nem a múlt önkifejezési formája. Az „Álljon meg egy novellára” pályamunkái gyakran voltak abszurdak, meghökkentők, felforgató, csattanóra kiélezett írások jöttek. A pályázók meg akartak lepni minket és persze a megállók olvasóit is. Minket már sikerült, remélem, az utca is érti majd a humorukat, és szeretik az a sok szenvedélyt, ami ezekben az írásokban van” – fogalmazott Grecsó Krisztián.

Különleges irodalmi versenyt indított tavasszal a JCDecaux, a közterületi reklámpiac vezető vállalata. Az „Álljon meg egy novellára !” című pályázatra érkező művek legjobbjait a vállalat rendhagyó helyekre, busz- és villamosmegállók utasváróiba szánta, hogy a várakozók irodalom olvasásával tölthessék el a várakozás perceit.

(Kedden a déli hőségben a budapesti Gárdonyi téren, ahol a verseny első három helyezettjének írásai olvashatók, máris nagy sikernek örvendtek.)

Az első díjat a piliscsévi Somogyi Katalin, az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol-magyar tanári szakos hallgatója nyerte el Katicabogár című novellájával – 300 ezer forintot kapott az elismerés mellé.

Kapcsolás című írásáért második díjat és 200 ezer forintot nyert Orosz Adél tervezőgrafikusként váltott az irodalomra, már jelent meg kötete. A harmadik helyezett Somogyi Boglárka, a győztes testvére lett, aki Néha nem baj, hogy lerombolsz kicsit című novellájával 100 ezer forintot kapott.

(Megjegyezzük, írásban elég erős a Somogyi család, ráadásul a jeligés pályázaton csak a borítékbontáskor derült ki, hogy a zsüri kiket tartott a legjobbnak.)

A három győztes novella mellett a többi shortlistre jutott írást is megjelenteti az utasvárókban a JCDecaux. Mind a 20 novelláról angol fordítás is készült, hogy a turistaszezonban Budapestre látogató külföldiek is benyomásokat szerezhetnek a magyar irodalomról. A plakátokhoz egy magyar (#álljonmegegynovellara)és egy angol nyelvű (stopforashortstory) hashtag is tartozik a lehetséges közösségi médiás megosztásokra való tekintettel.

„Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen sokan jelentkeztek a pályázatra. Magyarország piacvezető out-of-home médiavállalataként a JCDecaux számára prioritás a városi élet minősége. Ezért telepítünk modern utcabútorokat Budapesten és több vidéki városban. A novelákkal most a kényelem mellett kultúrát, igényes szórakozást is nyújtunk az embereknek, közben megmutatjuk, hogy a plakát élő, izgalmas médium – mondta Samu Tímea, a JCDecaux vezérigazgatója.

A városszerte kihelyezett novellák mostantól a jcdecauxnovella.blog.hu címen magyarul, a jcdecauxshortstories.blog.hu oldalon pedig angolul olvashatók. Ezeken a felületeken van lehetőség arra is, hogy bárki szavazzon a közönségdíjasra.

A fotón: Samu Tímea, Somogyi Katalin és Grecsó Krisztián