Több mint 25 százalékkal emelkedett az OTP Nyugdíjpénztárhoz érkező egyéni befizetések összege az első három negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest. A pénztár által kezelt vagyon mellett a taglétszám is bővült.

Az idei harmadik negyedévben több mint tízezer új taggal bővült az OTP Nyugdíjpénztár, október végén a pénztár összesen 223 590 tagot jegyzett. Továbbra is kiegyensúlyozott a nemek aránya, a társaság adatai szerint a női tagok száma csak minimálisan haladja meg a férfi öngondoskodókét. A tagok átlagéletkora továbbra is 40 év.

Az öngondoskodók száma mellett az OTP Nyugdíjpénztár által kezelt vagyon nagysága is növekedett 2017 harmadik negyedévében. Összesen 243 milliárd forintnyi megtakarítást kezel a társaság jelenleg, ami 11,5 százalékos növekedést jelent 2016 végéhez képest. Az OTP Nyugdíjpénztár adataiból kiderül, hogy a tagok megfontoltak a befizetéseik terén, az új belépők átlagos havi öngondoskodásra fordított befizetése 6166 forint volt a vizsgált időszakban.

A pénztári befizetések megoszlását tekintve elmondható, hogy továbbra is az egyéni befizetések dominálnak, 2017. szeptember végéig a pénztári tagok összesen 8,5 milliárd forintnyi megtakarítást helyeztek el az OTP Nyugdíjpénztárnál, ami 27 százalékos bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest.

„Örömmel tapasztaljuk, hogy az utóbbi évek trendjét követően várhatóan 2017-ben is emelkedni fog a pénztárunk taglétszáma. Ehhez arra volt szükség, hogy az új belépők száma októberig négy éves csúcson, a megszűnése pedig mélyponton legyen. Ugyanakkor még mindig azt látjuk, hogy van hová fejlődni, ugyanis sokan még mindig későn, akár csak negyven éves koruk után kezdik el az öngondoskodást. Pedig, ha valaki 30-35 évesen akár csak havi ötezer forintot tesz félre, már azzal is milliós nagyságrendű összeget spórolhat nyugdíjas éveire – mondta el Nagy Csaba az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

Továbbra is Budapestről csatlakoznak a legtöbben az OTP Nyugdíjpénztárhoz, az új belépők 23 százaléka fővárosi lakos. Őket követi Pest megye, ahonnan az új tagok 13 százaléka érkezik, de egyre többen gondolnak előre a nyugdíjas éveikre vidéken is. Az északi megyékben egyre népszerűbb az öngondoskodás kérdése, ezt támasztja alá az is, hogy 2017 első félévében a főváros és környéke után innen léptek be a legtöbben az OTP Nyugdíjpénztárba (Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 5,68 százalék, Hajdú-Bihar megye: 5,12 százalék és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 4,75 százalék).